Дистрикт
Култура

Transformacija stvarnosti u sliku

„Milan Pantelić pripada grupi mlađih slikara koji se nisu odrekli slikarstva u pravom smislu te reči. Naime, on je jedan od ređih umetnika na našoj likovnoj sceni koji se bavi slikanjem na klasičan način, a istovremeno se izdvaja po ličnom umetničkom rukopisu koji nosi snažan autorski pečat.

                                                                                                                                          Predstaviće se i rodnom gradu

Celokupan umetnički opus Milana Pantelića se može svrstati u figuraciju. Forma je izražajna i jaka, slikana sigurno i snažno. Lica često umotana u novinski papir ili najlon, ispod koga možemo da naslutimo krik. Na drugim slikama imamo plastične kese, slikane na isti način, bez pozadina, koje predstavljaju jedan od simbola našeg doba. Kolorit na tim slikama je sveden skoro na čist valer hladnih plavo sivih tonova. Na portretima se, kao akcenti, pojavljuju topli tonovi koji pojačavaju emotivni šok.

                                                            “Transformacija stvarnosti u sliku” u šabačkom muzeju

Njegova tematska preokupacija je savremeno postindustrijsko doba sa svim problemima koje nam ono donosi: otuđenost čoveka od čoveka, čoveka od prirode, planetarno zagađenje… Svojom virtuoznošću izvođenja slike na potpuno klasičan način i snažnim autorskim pečatom, kao i veoma angažovanom i aktuelnom tematikom, Milan Pantelić spada u vrlo darovite i perspektivne likovne umetnike današnjice.“ (Iz recenzije Slobodana Kajteza, profesora na FPU)

Milan Pantelić

Rođen 1986. godine u Šapcu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2010. Trenutno na završnoj godini doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, kod profesora Slobodana Kajteza. Radi kao saradnik u nastavi na istom fakultetu od 2013. godine.  Priredio 5 samostalnih izložbi u Srbiji i učestvovao na oko 60 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Realizovao 6 javnih radova  na javnim mestima u Srbiji.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима