Дистрикт
Друштво

Do znanja lako

U dvorištu šabačkog Centra za stručno usavršavanje tokom cele godine učenici mogu da uče na otvorenom. Jedinstven u Srbiji, Park nauke, ostvaren je u saradnji sa Institutom za fiziku, Društvom fizičara Srbije, Narodnim muzejem u Šapcu i Centrom za promociju nauke, a njegovi autori su profesor doktor Mirjana Božić Popović sa beogradskog Instituta za fiziku i šabački magistri Tatjana Marković Topalović i Goran Stojićević.

Učenje kroz primer

Učenje kroz primere

Pomoću 27 instalacija učenici mogu da vide kako izgleda model DNK, kristalna rešetetka, solarni panel, lakše razumeju određene hemijske, fizičke i matematičke principe. Najrazličitija znanja mogu da se steknu u šabačkom parku nauke.

Primena Pitagorine teoreme

Primena Pitagorine teoreme

„Pošto Pitagorina teorema kaže da je kvadrat nad hipotenuzom jednak zbiru kvadrata nad obe katete, mi smo napunili kvadrate nad katetama tečnošću i tako ćemo pokazati kako tečnost iz dva manja dela prelazi u veliki“, pokazuje učenica.

U ulici Mendeljejeva nalazi se hemija u malom. Nedaleko od nje, mladi naučnici na dobrom su putu da savladaju fiziku.

„Prvi i treći mlaz se seku u jednoj tački, a drugi mlaz ima domet visine 120cm“, učenica pokazuje rešenje kvadratne jednačine.
Ovde posetioci mogu preuzeti ulogu kazaljke na analemskom časovniku, ali i spoznati kako su naučnici došli do velikih otkrića.

Hemija je oko nas

Hemija je oko nas

„Isak Njutn je slučajno otkrio ovaj izum tako što je cedio svoja pera. Ali onda je video da može da ima i drugu namenu, a to je da izračuna održanej energije ili impulsa“, deli sa nama svoje znanje budući naučnik.

Ideja stvara nove ideje

Ideja stvara nove ideje

Kada je napravljen, ovaj globus bio je sedmi u svetu, a prvi u Srbiji. Težak je dve tone, ali za učenje veoma lak, iako je unutra šupalj, znanja je pun.

A sve je počelo od globusa

A sve je počelo od globusa

Park nauke je trodimenzionalni udžbenik za učenje u prirodi,ali i mnogo više od toga.
„Naša ideja je zapravo da deca jedan broj nastavnih jedinica, koje se prirodno nameću da se obrađuju u otvorenom prostoru, dožive i obrade zajedno sa nastavnicima ovde, i da prođu kroz isti istraživački proces kroz koji je prolazio naučnik, recimo, kada je taj fenomen proveravao ili istraživao, kaže Tatjana Marković Topalović, jedna od moderatora Parka.

Park nauke daje odgovore i iz biologije

Park nauke daje odgovore i iz biologije

Otvoren za sve koji žele praktičnim putem do znanja. Uz svaku instalaciju postoji stručno objašnjenje, napisano popularnim pristupom na dva jezika, engleskom i srpskom.

Svaka instalacija ima naučno pokriće

Svaka instalacija ima naučno pokriće

Svi mogu da uče u Parku nauke, a mnogi mogu i da predaju u njemu. Sadržaji su takvi da postoje naučne poslastice za sve uzraste, počev od najmlađih u vrtićima koji bi ovde bili u prilici da upoznaju planetu Zemlju, merenje vremena i vremenskih prilika, dok se stariji mogi podsetiti meridijana, refleksije zvuka, kristalnih struktura, replikacije DNK. U celom Parku postavljene su naučne table sa objašnjenjima, pa posetioci mogu čitati i učiti samostalno.

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима