Дистрикт
У фокусу

Захваљујући њему Србија је заплесала у ритму Европе!

Игор Карадаревић Шапчанима је познат још од када су навијали за њега у националном такмичењу за Европско лице 2008. године, а сада имамо прилику да га видимо у улози водитеља и организатора највећег дечијег регионалног такмичења – Србија у ритму Европе. Судећи по ономе чиме се бави, мисија му је да Србија заиста заплеше у ритму Европе, па не чуди што је  један од најрадије виђених пословних људи у иностраним амбасадама у нашој земљи, а док говори о себи не пропушта да помене родни град и некадашњу Партизанску улицу.

Игор Карадаревић, Шапчанин који је у Србију донео ритам Европе (Фото: приватна архива)

Карадаревићева каријера од почетка се кретала на релацији иностранство – Србија. По завршетку средње Економске школе у Шапцу, отиснуо се у Италију те 2000-те, када студије у Европи нису биле приступачне као данас.
„Од малих ногу сам играо фолклор у Абрашевићу и тренирао рукомет у шабачкој Металопластици, тако да ми је жеља била да се бавим спортом. Положио сам пријемни на ДИФ-у, али сам убрзо схватио у каквим су условима радили факултети у то време и то ме је деморалисало. Имао сам 18 и по година, али сам знао да имам снагу да мењам свој живот. Другари из Београда су ми указали на могућност да упишем сценски наступ на државној италијанској академији у Фиренци. Послао сам ЦВ и чекао позив, успео сам да добијем визу и отишао сам. Првих 6 месеци сам студирао на енглеском, а како сам био условљен да наставим на италијанском, наредна три месеца правио сам се да знам језик и климао главом, али сам га убрзо перфектно научио“, прича.

Деценија пуна изазова да Србија заплеше у ритму Европе (Фото: приватна архива)

Жељу за светлијим представљањем српског менталитета јавља се у студентским данима, када негодовање према нашем народу осећа и на својој кожи. Још тада је схватао да се разговором све постиже.
„У то време када долазиш из Југославије био си окарактерисан као бивши комуниста, потенцијални лопов, или нешто горе. Понекад бих пожелео да бурно одреагујем на неправду, па сам самог себе умиривао – Ти ћеш да будеш господин, па ћеш да их частиш кафом, да им све лепо објасниш. Странци су пријатни када виде твоју спољашњост, која је пријатна, али када кажеш да си из Југославије направе зид. Нема ни присних осмеха, поздрављања, остане човек усамљен. То сада није тако“, закључује Карадаревић који данас претежно сарадјује са иностраним пословним партнерима.

Одмах после средње школе кренуо је пут Европе (Фото: приватна архива)

Већ са 22 године одлази у Египат, где постаје генерални директор Хилтон хотела, а следећа егзотична дестинација су Малдиви.
„Након студија се селим у Египат, тамо сам био три године. Египат је већ друга прича, тамо су главне пароле „Тито-Насер“, и „мy фриенд“. По истеку уговора добијам неку врсту награде да после велике сезоне у Египту одем на Малдиве и водим тим људи. Те 2005-те сам отишао, што је мени представљало изузетно искуство јер сам долазио из земље која је годинама била под санкцијама, захваћена немаштином и одједном сам имао прилику да видим нешто другачије, луксузне авионе, непревазиђену природу, неко ме плаћа да радим и уживам“, кроз смех прича Карадаревић.
Да није било фолклора и Абрашевића, можда никада не бисмо сазнали за њега.
У Абрашевићу сам био од десете године, а прву везу са фолклором стекао сам код мог учитеља Обрада Мандића у ОШ „Ната Јеличић“ и он је заправо заслужан за све, што сам му и рекао прошле године на окупљању генерације – Учитељу, само да знате да највеће дечје манифестације у Србији, а и шире, и овог програма на Првој Српској Телевизији не би можда било да ме Ви нисте заразили фолклором. Било је – исправите се, насмејте се, играјте, веселите се. Ја сам и у полуфиналу Европског лица фолклором победио дечка који је дошао из Мулен ружа и играо џез балет. Гледаоци су гласали за мене, а у живом програму су Срђан Предојевић, Наташа Миљковић и Оливера Ковачевић опет дали мени поене“, сећа се.

Такмичење пуно изненађења (Фото: приватна архива)

Препознатљиви шабачки акценат исправио је код чувене Милке Цанић. Јавни наступ учио је на РТС-у, мада је прво новинарско искуство стекао на италијанској телевизији.
„Милка Цанић нам је жестоко исправљала изговор. Свој час је започињала као неком мантром – Ви се налазите на Радио Телевизији Србије, са одговарајућим акцентом. Покојни Александар Тијанић је такмичаре слао у све секторе, где смо радили на телевизичности, гледали смо како се раде прогарами, мада сам ја то пролазио раније у Италији, на Медиасет цинqуе телевизији. То је приватна телевизија, чији власник је Силвио Берлускони. Водио сам летњи шоу програм сваког дана по четири сата. Код њих је важнији практични телевизијски рад него теоријски део“, истиче Карадаревић.
Конкурс за ТВ лице на РТС-у променио му је живот и увео га у свет медија. После водитељског искуства на бројним телевизијама, посветио се раду са децом, а истовремено је успешан пословни човек. Како каже, тајна је у посвећености и искрености.
„Сестра ми је тада рекла – Видећеш, једног дана ћеш бити познат, што и данас памтим. Сада можда нисам јавна личност, али сам успео да максимално искористим свет медија у пословне сврхе. Успео сам да пословне контакте и пословни живот повежем са телевизијом тако да сви буду задовољни. Имао сам среће да сам захваљујући искрености наилазио на људе који су исти такви. Никада не седам на састанак ако нисам искрен и исто се понашам према свима, закључује Карадаревић, који је захваљујући ентузијазму и енергији које је показао у вођењу престижног дечијег такмичења, на предлог иностраних амбасадора, постао председник „Европског пословног клуба“. Клуб чини седам земаља у региону и послује са око 200 компанија у југоисточној Европи, а бави се стандардизацијом пословања, што је прилика за добру промоцију Србије на сваком нивоу.

Пут до звезда (Фото: приватна архива)

Са колегом Давидом Макевићем створио је манифестацију „Србија у ритму Европе“. Деца из 22 града у Србији извођењем страних композиција представљају одређену европску земљу. Град победник преузима улогу домаћина, па ће се овогодишње финале такмичења одржати у суботу, 16. јуна у 14 часова у нишкој Хали спортова „Чаир“. Читав догађај уживо ће преносити Прва српска телевизија.
Граду победнику и деци следи награда: „Град добија бесплатно читаву организацију манифестације, а бенефит се, пре свега, огледа у новцу који чини 50% од послатих СМС порука, а реч је о милионима динара и они се донирају некој од градских школа. Може се гласати на број 1557, и гласање је отворено од 1. јуна до наступа последњег учесника, када ће се сабирати гласови“, каже и истиче да је најлепши део такмичења путовање деце победника у земљу коју су представљали: „Ове године смо били у Турској, дочекали су нас градоначелник и председник Туристичке организације Истанбула, деца су била одушевљена, имали су смештај у хотелу у центру града, бесплатан обилазак знаменитости, што је веома лепа ствар“.

Ритам Европе (Фото: приватна архива)

Како то обично бива, иако родни град промовише на сваком кораку, није успео да га укључи у манифестацију.
“Покушавам са Шапцем да контактирам последње 3 године. Нисам успео да добијем одговор јер нико није желео да ме прими. Не узвраћа ми се на позиве и мејлове. Помало ми је нелогично да мој родни град не учествује у догађају у ком учествује других 20 градова у Србији”, каже он и наглашава да добра сарадња са амбасадама европских земаља има утицаја на економско повезивање ових земаља са Србијом и одређеним локалним самоуправама.
Игор Карадаревић овом приликом позива људе да гласају и на тај начин подрже младе, а родни град Шабац да учествује наредне године у такмичењу.
Признаје да док се ових дана спрема за финале такмичења, слуша песме које ће деца изводити, као  и Драгог Домића, свог доброг пријатеља. „То ми је нека веза са Шапцем. Партизанску, а данашњу Краља Милана, називао сам улицом кестенова. Имам жељу да одем и да гледам у терасу моје зграде, да се присетим свега. За Шабац ме вежу лепе успомене“, каже Игор Карадаревић.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима