Дистрикт
Занимљивости

Село у ком се лаже до последње паре!

Има једно село у Србији где сви лепо живе. Они се не жале ни на цену малине, ни цену горива. Кажу да имају свега на претек. Код њих нема кризе ни у најави. То село зове се Дрлаче, код Љубовије. Сељани овог села већ 24 година имају и своје Удружење лажова. Удружење броји око 700 чланова, има свој печат, грб и рачун за који кажу да је стално празан.

У Дрлачама сељаци добро живе (Фото: Ј. Губелић)

Док широм Србије малинари протестују, у Дрлачама код Љубовије само се смешкају на цену црвеног злата.
“Ми смо задовољни. Код нас је цена 150 динара. Испред малињака има хладњача и ми колицима малину само претерамо и узмемо паре”, каже Живко Радојичић.
Слага Живко а да није ни трепнуо, због тога и има чланску карту Друштва лажова.  Задовољан је каже, јер се од пољопривреде у Србији данас лепо живи.
“Код нас у селу сви добро живе. Свако има по двоја кола, трактор, прикључне машине. Ми не устајемо пре девет а и кад устанемо, прво се одмарамо јер немам шта да радимо”, прича Живко док се остали смеју његовим досеткама.

Друштво лажова из Дрлача (Фото: Ј. Губелић)

Ово удружење, које сада броји 700 чланова, основали су 1994. године и имају само један посао.
“Наш посао је лагање и помагање у лажима. Да вам испричам како ми у Дрлачама чистимо димњаке без икаквих трошкова. Једноставно, у димњак ставимо мачку и потпалимо ватру. Гребући да изађе очисти цео димњак док ми пијемо ракију и једемо пршуту”,  исприча Милан Тадић.

Друштво има чланске карте, печат и складно функционише (Фото: Ј. Губелић)

Вићентије Тадић, 2010. изабран је за лажова године у конкуренцији колега из овог места. На Пантелиндан, крсној слави друштва и села, лажови из Дрлаче бројне госте дочекују биком на ражњу, организују  такмичења у трчању у џаку, надвлачењу конопца и трку са сопственом женом на леђима.
“Ми лажемо, али све то радимо за џаба”, прича кроз смех Вићентије.

Вићентије, лажов 2010. године (Фото: Ј. Губелић)

Чланови њиховог друштва су из целе Србије али и Републике Српске, па постају бројни као странка.
“Ја сам им саветовао да мало појачају критеријуме јер ће постати исти као и политичари јер и код њих члан може бити свако ко добро лаже”, каже Зарија Васић.
Али, они се конкуренције не плаше. Шале се и на свој и на туђ рачун.
“Кад се ми потркамо са сопственом женом на леђима, то је прави доживаљај. А знате ли због чега на леђима? Зато што нам се наше жене још нису попеле на главу”, објашњава Драган Тадић.

Најбоље се лаже уз Дрину (Фото: Ј. Губелић)

Овде још препричавају како је председник Друштва лажова, Шиљо, косио траву у својој ливади поред Дрине за време рата.  У неко доба изнад њега појави се хеликоптер СФОРА. Видевши Шиљу да коси ручно, истерају га из ливаде, окрену хеликоптер и за неколико секунди елисом покосе Шиљину ливаду. Када су завршили, окрену се опет и покажу му руком да покоси поред ограде где они нису могли.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима