Distrikt
Društvo Zanimljivosti

ZAHVALJUJUĆI HUMANIM STUDENTIMA KRAVA SLAVICA UMESTO U KLANICU IDE NA PAŠNJAKE

Na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu pokrenuta je nesvakidašnja akcija spasavanja krave Slavice, kako bi, umesto u klanici, završila na pašnjacima Zlatibora. U ovu akciju odmah se uključila i Šapčanka Mina Bogdanović, studentkinja prve godine veterine.

Krava Slavica (Foto: privatna arhiva)

Krava Slavica u februaru ove godine pozajmljena je od jedne farme kako bi studenti završne godine veterine na njoj obavljali praktičnu nastavu. Prema redovnoj proceduri, nakon vežbi, Slavica bi bila vraćena na farmu, a ubrzo i poslata u klanicu jer je sterilna. Međutim, studenti veterine opravdali su svoj poziv u kom je najvažnija lekcija upravo spasavanje životinja.

Mina sa svojim ljubimcem (Foto: privatna arhiva)

U studentskim grupama proširila se informacija da je za Slavicu potrebno sakupiti 150.000 dinara, što za studentski budžet nije mali iznos. Šapčanka Mina Bogdanović odmah se priključila svojim kolegama sa željom da pomogne.

– Rok za sakupljanje novca bio je sedam dana. Počeli smo da delimo na društvenim mrežama, svako od nas je dao koliko može, ali sami nismo mogli da sakupimo veliki iznos novca. Zatim su počeli i mediji da nas zovu i za kratko vreme, za jedan dan smo uspeli da sakupimo 150.000 dinara – priča Mina.

Studentki brinu o Slavici (Foto: privatna arhiva)

Slavica je mlada, mirna, mazna krava i veoma je prirasla za srce studentima koji je svakodnevno hrane, čiste i neguju. Njena jedina „greška“ je sterilitet.

– Fakultet svake godine pozajmljuje jednu kravu sa određene farme koja služi za studentske vežbe. To su uglavnom životinje koje imaju neki problem – Slavica ne može da ostane steona, i postupak je, nažalost, svugde takav, ukoliko ne može da obavlja svoju funkciju, završava u klanici – kaže mlada Šapčanka.

Livade na kojima će se napasati Slavica (Foto: privatna arhiva)

Ovo je treće generacija studenata koja otkupljuje svoju kravu sa vežbi, a s obzirom na njihovu ekspeditivnost i podršku čitavog fakulteta da se sudbina ovih životinja promeni, to će postati uobičajena praksa.

– Fakultet, profesori, prodekan, svi su nam pomogli. Slavica ide kod žene koja je već spasavala životinje. Potpisaće ugovor o odgovornom vlasništvu i svako će biti u mogućnosti da obiđe Slavicu na Murtenici, gde će živeti srećno do kraja života.

Biće poslata na čuvanje ženi koja je već spasavala životinje (Foto: privatna arhiva)

Osim novca za otkup, potrebno je da se obezbedi hrana i siguran transport do pašnjaka Zlatibora gde će Slavica sa svojim krznenim „drugaricama“ dobiti život kakav zaslužuje.

Svideo vam se tekst?