Дистрикт
Друштво

ВЛАДИКА ЈЕРОТЕЈ НОВОИЗАБРАНИ ЕПИСКОП ШАБАЧКЕ ЕПАРХИЈЕ

На челу Епархије шабачке, према одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве налазиће се убудуће шабачки владика Јеротеј. Нови епископ изабран је на редовном мајском заседању Српске православне цркве.

Новоизабрани епископ шабачки (Извор: Храм Покрова Пресвете Богородице у Лозници)

Према информацијама које долазе из верских кругова, владику Лаврентија на његовом месту замениће управо онај ком је Лаврентије дао благослов за замонашење. Он је и последњи архијереј који је, посетио болесног владику Лаврентија, на његову молбу, и за Божић вршио свету архијерејску литургију у Саборној цркви у Шапцу. Такође, био је и на укопу владике Лаврентија. Из свега наведеног сматра се да је његово именовање за новог епископа очекивано.

Владика Јеротеј, световно Никола Петровић, који је, до сада био викарни епископ српског патријарха Порфирија, рођен је 15. септембра 1971. године у Сремској Митровици. Основну школу завршио је у Мачванској Митровици, гимназију у Сремској Митровици, а Електротехнички факултет у Београду. Братству манастира Светих архангела у Ковиљу приступио је 1998, а затим је уписао и Богословски факултет у Београду. За време студија примио је монашки постриг од епископа бачког Иринеја када постаје Јеротеј. У Атини у Грчкој стекао је дипломе црквеног појца и учитеља црквене музике. Завршио је постдипломске студије из црквене музике, након чега је уписао докторске студије на Богословском факултету у Београду.

У чин јерођакона рукоположио га је тадашњи еписког јегарски Порфирије, данашњи патријарх, а у чин јеромонаха епископ бачки Иринеј, и то у оба пута у Манастиру Ковиљ. Поглавар СПЦ, Порфирије, је прошле године у јулу у Спомен-храму на Врачару, свечаним чином архимандрита тадашњег Јеротеја произвео у чин епископа топличког.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима