Дистрикт
Друштво

ЗАХВАЉУЈУЋИ ХУМАНИМ СТУДЕНТИМА КРАВА СЛАВИЦА УМЕСТО У КЛАНИЦУ ИДЕ НА ПАШЊАКЕ

На Факултету ветеринарске медицине у Београду покренута је несвакидашња акција спасавања краве Славице, како би, уместо у кланици, завршила на пашњацима Златибора. У ову акцију одмах се укључила и Шапчанка Мина Богдановић, студенткиња прве године ветерине.

Крава Славица (Фото: приватна архива)

Крава Славица у фебруару ове године позајмљена је од једне фарме како би студенти завршне године ветерине на њој обављали практичну наставу. Према редовној процедури, након вежби, Славица би била враћена на фарму, а убрзо и послата у кланицу јер је стерилна. Међутим, студенти ветерине оправдали су свој позив у ком је најважнија лекција управо спасавање животиња.

Мина са својим љубимцем (Фото: приватна архива)

У студентским групама проширила се информација да је за Славицу потребно сакупити 150.000 динара, што за студентски буџет није мали износ. Шапчанка Мина Богдановић одмах се прикључила својим колегама са жељом да помогне.

– Рок за сакупљање новца био је седам дана. Почели смо да делимо на друштвеним мрежама, свако од нас је дао колико може, али сами нисмо могли да сакупимо велики износ новца. Затим су почели и медији да нас зову и за кратко време, за један дан смо успели да сакупимо 150.000 динара – прича Мина.

Студентки брину о Славици (Фото: приватна архива)

Славица је млада, мирна, мазна крава и веома је прирасла за срце студентима који је свакодневно хране, чисте и негују. Њена једина „грешка“ је стерилитет.

– Факултет сваке године позајмљује једну краву са одређене фарме која служи за студентске вежбе. То су углавном животиње које имају неки проблем – Славица не може да остане стеона, и поступак је, нажалост, свугде такав, уколико не може да обавља своју функцију, завршава у кланици – каже млада Шапчанка.

Ливаде на којима ће се напасати Славица (Фото: приватна архива)

Ово је треће генерација студената која откупљује своју краву са вежби, а с обзиром на њихову експедитивност и подршку читавог факултета да се судбина ових животиња промени, то ће постати уобичајена пракса.

– Факултет, професори, продекан, сви су нам помогли. Славица иде код жене која је већ спасавала животиње. Потписаће уговор о одговорном власништву и свако ће бити у могућности да обиђе Славицу на Муртеници, где ће живети срећно до краја живота.

Биће послата на чување жени која је већ спасавала животиње (Фото: приватна архива)

Осим новца за откуп, потребно је да се обезбеди храна и сигуран транспорт до пашњака Златибора где ће Славица са својим крзненим „другарицама“ добити живот какав заслужује.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима