Distrikt
Zanimljivosti

ZA MANJE OD JEDNOG VEKA KRITERIJUMI LEPOTE DRASTIČNO PROMENJENI – KAKO SU NEKADA IZGLEDALE NAJLEPŠE ŠAPČANKE

Gospođica Zaga Mirković, prema navodima iz Ilustrovanog lista, bila je mis Šapca tridesetih godina prošlog veka. Ondašnja predstavnica najlepše žene grada krupnih očiju, gustih izvijenih obrva, širokog lica i tankih usana, teško bi se uklopila u današnje modele lepote. Relativno kratka kosa dodatno ističe volumen obraza, pa i elegantnu popunjenost njene figure, iako nismo u mogućnosti da je vidimo celu. Ni traga od izraženih jagodičnih kostiju, uskog lica, punih usana i bujnih trepavica današnjih lepotica.

Nekada najlepša žena Šapca (Foto: Međuopštinski istorijski arhiv)

Ideal ženske lepote menjao se kroz istoriju. Za manje od jednog veka kriterijumi dopadljivosti promenili su se zajedno sa modom i sredstvima za ulepšavanje, a fizionomija lica i tela žena uredno je ispratila trendove. Nekada su na ceni bile punije dame, za razliku od današnjeg poimanja lepote gde se na bilbordima ili ekranima pojavljuju isključivo veoma vitke, uzanog struka, bez trunke sala i celulita, punih usana i istaknutih jagodica, ponekad i predimenzioniranih, pa to postaje trend za kojim teže i druge devojke.

Šapčanake na balovima i zabavama, 1927. godine (Foto: Međuopštinski istorijski arhiv)

Lepota je svakako ostala u očima posmatrača, ali da li je posmatrač uticao na predmet ocenjivanja, odnosno da li je kodeks zanosnog izgleda neretko bio i društveno uslovljen?! Renesansne lepotice dugo su držale dominaciju na ovom polju, dok se mršave i mišićave žene do sredine 19. veka nisu mogle izboriti za estetsku ravnopravnost. Potom su vrednosti obrnute, a 20. vek i savremeno doba donose podjednaku priliku damama da slobodno i na sve moguće načine istaknu svoju lepšu stranu.

Dame iz starih šabačkih albuma (Foto: Narodni muzej Šabac)

Nikakvo dešifrovanje kodova do danas nije nam približilo tajnu nefotogeničnosti, a istovremene vanserijske popularnosti Da Vinčijeve Mona Lize, niti zavodljivosti bledopute Ane Karenjine na čiju telesnu popunjenost, kao princip prirodne ženstvenosti, Tolstoj direktno skreće pažnju. Ipak, u poslednjoj ekranizaciji ovog literarnog fenomena, Anu, potpuno paradoksalno, tumači mršava Kira Najtli, zabrinjavajuće tankog struka, iako ne sporimo njenu simpatičnost. Očigledno svako vreme nosi svoje breme.

Jedna od predstava Ane Karenjene, najlepše junakinje svetske književnosti (Izvor: Vikivand)

Dok se umiljatoj Mona Lizi pripisuju razne više promisli, pa čak muški, tvorčev lik, jer kako bi se inače mogla objasniti fascinacija muškaraca širom sveta nedopadljivom anonimnom firentinskom damom, fotošop i “dak fejs” odneli su šalu na neku drugu stranu. Na toj strani rijaliti zvezde ponosno ističu svoje veštačke umetke, a malo imućnije dame ulažu i poslednju paru za mladoliki izgled. Međutim, iako smo često spremni da osuđujemo, svaka žena ima pravo da se potrudi da izgleda što lepše može.

Portret Mona Lize, čijom je lepotom Napoleon bio opčinjen (Izvor: Vikipedija)

U rasponu od Anđeline Džoli iz zdravijih dana do jedre Kim Kardašijan – ako govorimo o univerzalnim idealima današnjice, već naše bake teško bi se prepoznale u crtama lica i tela ovih lepotica. I to je normalno – ni loše, ni dobro. Zapravo je sve stvar globalizacijskih tokova, proticanja vremena, ubrzanog životnog stila, izmenjenog kvaliteta hrane, drugačijih trendova ulepšavanja, ili u nekom drugom slučaju, pribegavanja estetskim zahvatima. Ali, drage dame, svaki put kada vam zatreba uzor, isključite TV i društvene mreže i prisetite se jednostavnosti lepote svojih prethodnica. Ili veselog osmeha gospođice Zage Mirković. Pa sa malo rumenila i karmina izađite na svetlo dana.

Svideo vam se tekst?