Дистрикт
У фокусу

СВЕ ПИЈАЦЕ ШАБАЧКЕ – ОД ШЉИВАРСКЕ, ПРЕКО РИБАРСКЕ ПА ДО ТРЖНИЦЕ

За продају животних намирница и ситних производа у Шапцу је 1931. године установљена Велика пијаца, која је у почетку била само испред цркве, али се касније проширила све до Бенске ћуприје и до Гимназије. Када је крајем августа Милан Б. Милићевић био у Шапцу, запазио је и описао:
„Дан у који ја и Гојко уђосмо у Шабац бејаше петак. Света са села бејаше врло много, а ја се највише зачудих мноштву коњских кола на шабачкој пијаци која, управо, и није пијаца него улица кроз варош“.

Велика пијаца 1925. године, Тржница у Шапцу (Фото: Међуопштински историјски архив)

У осталим данима у недељи роба је изношена само око Бенске ћуприје, па се овај крај назиовао Мали пијац. И пијаца у Доњем шору понекад је називана Мали пијац. Мерење по граду и на пијацама обављали су кантарџије, закупци аренде за кантаре. Стари Шапчани се сећају како је то било у време њиховог детињства:
„Кантарџија је носио у левој руци чаробњак на чијој су средини укуцана два ексера, а преко рамена кантар. Момци су на раменима држали чаробњак преко кога је обешен терет, а кантарџија је само мерио“.

Шљиварска или Доњошорска пијаца налазила се на почетку Поп Лукине улице и Милоша Стојићевића (Фото: Међуопштински историјски архив)

По одлуци општине 1928. и 1929. године живо се радило на насипању Бенске Баре, од Бенске ћуприје, па све до парка, када је и ћуприја засута. Тада је општина донела одлуку да на том, насутом, простору премести зелену, Валику пијацу. Средиште будуће пијаце је бетонирано, постављене су дрвене тезге, док је десна страна, ка Баиру, калдрмисана за остављање запрежних кола. Нова пијаца прорадила је 1. марта 1930. године, а на ранијим местима забрањена је продаја животних намирница“.

Главни трг у Шапцу између два рата (Фото: Међуопштински историјски архив)

Радови на подизању нове „зелене пијаце“, посебне зграде димензија 62 џ 20 метара започели су у августу 1938. године, да би 1939. била пуштена у рад. Данас је ова пијаца позната као “Тржница”. Пијаца “Тржница” најстарији је пијачни објекат са наменом зелене и робне пијаце, и једини објекат затвореног типа. Због локације зграде која је подигнута 1939. године објекат је од стратешког значаја за предузеће и град.

Изградња Тржнице (Фото: Међуопштински историјски архив)

Рибарска пијаца била је у сокачету према Бенској бари, преко пута Марвене пијаце, где су рибари чамцима долазили.
Осим зелене, у Шапцу је било и пет пијаца на велико. Урбанизацијом, све се променило.  Од некадашње Дрварске пијаце настао је Мали паркић, а тако су нестајале и остале, или су мењале места.
Данас се тргује у Тржници, пијацама на Живинарнику и Камичку, а пијачну продају добрим делом надокнађују пиљарнице и маркети.

Из Годишњака 17, Међуопштински историјски архив

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима