Distrikt
U fokusu

VUKAŠIN JE DRŽAVNI PRVAK IZ MATEMATIKE I FIZIKE! NA TAKMIČENJIMA OSVAJA PO 100 BODOVA

Vukašin Babić iz Šapca završio je sedmi razred Osnovne škole „Nikolaj Velimirović“ sa svim peticama i nagradama koje ga izdvajaju među vršnjacima. On je osvojio prvo mesto na državnim takmičenjima iz fizike i matematike sa 100 bodova, drugu nagradu na državnom takmičenju iz programiranja, treću nagradu na Srpskoj matematičkoj olimpijadi i treću nagradu na Srpskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi.

Vukašin sa takmičenja donosi po 100 bodova (Foto: J. Gubelić)

Vukašin je naizgled sasvim običan sedmak. Uživa u druženju, učenju i ima jednu veliku ljubav.
– To je matematika! – odgovara ubedljivo, baš kao što rešava i matematičke probleme.
I na druge dve pozicije su predmeti koji ga izdvajaju od većine njegovih vršnjaka, a to su fizika i programiranje.

Takmiči se i sa ocem (Foto: J. Gubelić)

Ta ljubav rezultirala je brojnim priznanjima, pa je Vukašin aktuelni državni prvak iz matematike i fizike sa osvojenih maksimalnih 100 poena, drugoplasirani iz programiranja, a jedini je sedmak u Srbiji koji ima nagrade na čak dve olimpijade – Srpskoj matematičkoj i Srpskoj informatičkoj olimpijadi. Najdraža mu je  treća nagrada sa matematičke olimpijade, koja je istovremeno i izborna za međunarodno takmičenje, gde se nadmeću najbolji osmaci i nekoliko najboljih sedmaka. Vukašin je bio osmi na listi, posle učenika Matematičke gimnazije iz Beograda, starijih godinu dana. Priznanje je još draže, jer Šabac od 2016. godine nije imao predstavnika na ovom takmičenju, a ovog puta stigla je i nagrada na koju se čekalo čitavu deceniju.
– Ima veoma zanimljivih oblasti i veoma interesantnih načina da se zadatak reši. Mene motiviše da idem na takmičenja i stalno dokazujem sebi koliko znam – priča ovaj mladi genijalac.

Na takmičenje ide cela porodica (Foto. J. Gubelić)

I ne samo sa vršnjacima, već to dokazuje i kući takmičeći se sa ocem Đorđem, doktorom elektrotehnike.
– On uživa u tome da zajednički rešavamo zadatke, zatim da upoređuje ko je pre i na koji način rešio. Ima dosta stvari koje sam ja mnogo davno radio i treba mi vremena da se podsetim, dok on uživa da brže od mene dođe do rešenja i to je za njega izazov – priča Đorđe, Vukašinov otac.
Zahvaljujući talentu i takmičarskom duhu, Vukašin je bio najmlađi učesnik Srpske matematičke olimpijade. Međutim, on iz drugih predmeta ima sve petice i vrlo jednostavan recept za uspeh.
– Nije poenta da se uči neposredno pred takmičenje, već svaki dan tokom cele godine. Samo tako se stiče rutina i dobre navike – priča Vukašin.

Nagrade i priznanja (Foto: J. Gubelić)

Na takmičenje idu porodično, isključivo kao podrška, bez previše ambicije i očekivanja.
– Ja mislim da je kod njega splet dobrih okolnosti, ima dobre nastavnike koji ga motivišu, on je ambiciozan dovoljno da želi sebi da dokaže koliko vredi i na kraju ima podršku kod kuće da uči, ali i da mu pomognemo onda kada mu je pomoć potrebna – objašnjava Đorđe.
Tako se i postaje vrhunski, a Vukašin je to dokazao, u konkurenciji svojih vršnjaka iz cele Srbije.

Svideo vam se tekst?