Дистрикт
У фокусу

ВУКАШИН ЈЕ ДРЖАВНИ ПРВАК ИЗ МАТЕМАТИКЕ И ФИЗИКЕ! НА ТАКМИЧЕЊИМА ОСВАЈА ПО 100 БОДОВА

Вукашин Бабић из Шапца завршио је седми разред Основне школе „Николај Велимировић“ са свим петицама и наградама које га издвајају међу вршњацима. Он је освојио прво место на државним такмичењима из физике и математике са 100 бодова, другу награду на државном такмичењу из програмирања, трећу награду на Српској математичкој олимпијади и трећу награду на Српској јуниорској информатичкој олимпијади.

Вукашин са такмичења доноси по 100 бодова (Фото: Ј. Губелић)

Вукашин је наизглед сасвим обичан седмак. Ужива у дружењу, учењу и има једну велику љубав.
– То је математика! – одговара убедљиво, баш као што решава и математичке проблеме.
И на друге две позиције су предмети који га издвајају од већине његових вршњака, а то су физика и програмирање.

Такмичи се и са оцем (Фото: Ј. Губелић)

Та љубав резултирала је бројним признањима, па је Вукашин актуелни државни првак из математике и физике са освојених максималних 100 поена, другопласирани из програмирања, а једини је седмак у Србији који има награде на чак две олимпијаде – Српској математичкој и Српској информатичкој олимпијади. Најдража му је  трећа награда са математичке олимпијаде, која је истовремено и изборна за међународно такмичење, где се надмећу најбољи осмаци и неколико најбољих седмака. Вукашин је био осми на листи, после ученика Математичке гимназије из Београда, старијих годину дана. Признање је још драже, јер Шабац од 2016. године није имао представника на овом такмичењу, а овог пута стигла је и награда на коју се чекало читаву деценију.
– Има веома занимљивих области и веома интересантних начина да се задатак реши. Мене мотивише да идем на такмичења и стално доказујем себи колико знам – прича овај млади генијалац.

На такмичење иде цела породица (Фото. Ј. Губелић)

И не само са вршњацима, већ то доказује и кући такмичећи се са оцем Ђорђем, доктором електротехнике.
– Он ужива у томе да заједнички решавамо задатке, затим да упоређује ко је пре и на који начин решио. Има доста ствари које сам ја много давно радио и треба ми времена да се подсетим, док он ужива да брже од мене дође до решења и то је за њега изазов – прича Ђорђе, Вукашинов отац.
Захваљујући таленту и такмичарском духу, Вукашин је био најмлађи учесник Српске математичке олимпијаде. Међутим, он из других предмета има све петице и врло једноставан рецепт за успех.
– Није поента да се учи непосредно пред такмичење, већ сваки дан током целе године. Само тако се стиче рутина и добре навике – прича Вукашин.

Награде и признања (Фото: Ј. Губелић)

На такмичење иду породично, искључиво као подршка, без превише амбиције и очекивања.
– Ја мислим да је код њега сплет добрих околности, има добре наставнике који га мотивишу, он је амбициозан довољно да жели себи да докаже колико вреди и на крају има подршку код куће да учи, али и да му помогнемо онда када му је помоћ потребна – објашњава Ђорђе.
Тако се и постаје врхунски, а Вукашин је то доказао, у конкуренцији својих вршњака из целе Србије.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима