Distrikt
Društvo

VIŠEVEKOVNI OBIČAJ KOJI NI RATOVI NISU PREKINULI

Manastir Tronoša kod Loznice jedinstven je u svetu jer neguje običaj star više vekova, za koji se smatra da su ga doneli monasi sa Hilandara, a uvršten je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Sveće prilažu sela Tršić, Korenita, Zajača i Gornja Borina (Foto: Distrikt)

Na veliki četvrtak ovde se pale ratarske sveće, teške pedestak kilograma, koje voskom nalivaju meštani nekoliko sela, moleći se za bolji rod. Sveće se pale za svaki praznik tokom liturgije.

Sveće su teške pedesetak kilograma (Foto: Distrikt)

Sa džinovskom svećom na rukama kroz šume i livade meštani hodaju satima da bi do svog manastira doneli sveću koju su sami izlili. Sami su donirali i vosak za voštanicu tešku pedesetak kilograma, koja će kod oltara goreti za njihovo zdravlje i napredak.

– Jer to je naš običaj, nije samo moje srce u pitanju. To je nosio moj deda, moj otac, ja sam nastavio, nosim 40 godina. Nisam samo bio 1996. godine, kada sam bio povređen – kaže Dragan Sekulić.

Nosi ih nekoliko desetina meštana (Foto: Distrikt)


Običaj je da se izlivaju dve voštanice, jedna u manastiru, a druga u selu, od priloga meštana sa dva kraja manastira, a na Veliki četvrtak sretnu se kod Tronoše i zajedno ukrašene cvećem i bršljanom i ovenčane ikonama Hrista Gospoda i Bogorodice, postavljaju ih kod oltara.

Generacije neguju ovu tradiciju (Foto: Distrikt)

Najlepši je doživljaj kad iz Zajače dolaze, idu peške preko brda, čuju se već iz šume, mi dole čekamo kada će se oni pojaviti – priča arhimandrit manastira Tronoša Nikolaj Veselinović.

Ratarske sveće pale se na Veliki četvrtak (Foto: Distrikt)

Sveće se zovu ratarske, težačke ili oračke jer ih liju ratari, verujući da će biti pošteđeni vremenskih nepogoda i da će im usevi dobro roditi. Pale se o svakom prazniku, pa do kraja godine uglavnom izgore do kraja. Ostatak se pomeša sa voskom koji doniraju meštani i u kalupima dugim preko metar i po izlivaju se nove za narednu godinu.

Običaj nije prekidan ni u ratovima (Foto: Distrikt)

To je duga tradicija, ne zna se tačno ni od kada traje, ali kaže se da su monasi iz Hilandara doneli tu tradiciju, ni ratovi čak nisu uspeli da je prekinu. Velika je čast biti danas ovde. Dobio sam zadovoljstvo da mogu da nosim sveću – kaže Nenad Petrović.

Najlepša svetkovina u lozničkom kraju (Foto: Distrikt)

Ovaj jedinstven običaj u svetu nije prekidan ni u vreme najvećih kriza. Nije ih prekinula ni ova, pa veruju da će je molitvama i verom pobediti.

Svideo vam se tekst?