Дистрикт
Друштво

ПРВА ЖЕНА ЛЕКАР У СРБИЈИ ДОБИЛА МУРАЛ У СВОМ РОДНОМ ГРАДУ

Докторка Драга Љочић, прва жена лекар у Србији, добила је мурал у Шапцу, свом родном граду. Ово ауторско дело академског вајара и професора Школе примењених уметности Ђорђа Зечевића, импресивне површине од преко 130 квадратних метара, краси зид нове стамбене зграде у близини шабачке Болнице.

Велика хуманисткиња, потпоручница у војсци и једна од првих боркиња за родну равноправност на овим просторима представљена је симболима њене животне идеологије. На левој страни стоји знак њене борбе за остваривање равноправног односа са мушкарцима, на десној страни је осликано њено учешће у ратовима, а у централном делу портрет докторке Драге Љочић са заставом, колом деце и симболом Кола српских сестара, чији је суоснивач била.

Мурал посвећен првој жени лекару у Србији (Фото: M. Вујчић)

Када је инспирација јасна, као и у случају мурала који је пре две године посветио Стани Милановић, мотивација не мањка ни по лошем времену, ни на скелама удаљеним неколико десетина метара од земље, а аутор ових јавних уметничких дела и буквално је био на висини задатка.

-Мурал сам сликао отприлике месец дана. Сама инспирација потекла је од тога да ми заборављамо значајне људе из наше блиске историје. Све оно што имамо данас као неки квалитет и достигнуће то узимамо здрав за готово, а неко се некада изборио за то. Неко је својим животом, својим примером сведочио исконску, унутрашњу жељу и потребу да буде бољи. Докторка Драга Љочић је могла да остане у Швајцарској након студија, могла је да оде било где у свету, али она је одабрала да остане у Србији и да се овде бори са традиционалним, патријахалним ставовима, и све то да би помогла својој земљи и свом народу. Инспирација је жеља и потреба да се на неки начин одужимо као друштво. Kао појединац осећам изузетно дивљење према тој личности. Проучавајући њен живот и дело, дошао сам до неких сазнања која су преиспитала моје ставове, веру у људе, у уметност  – прича аутор мурала Ђорђе Зечевић.

Сликајући мурал докторке Драге Љочић постојала је додатна одговорност, јер је ово само један од начина да се одужимо значајним женама из прошлости града.

-Ово што сам радио, радио сам као да ће да буде у центру Њујорка. Трудим се да најбоље могуће то заиста и урадим. Увек постоји одговорност, али и тај професионални став да се да све од себе када се нешто ради, а нарочито када су овако заборављене, скрајнуте личности у питању. Онда постоји одговорност више, у смислу да много тога треба приказати, показати и презентовати. Приликом истраживања то су поприличне количине текстова и много муке да се они пронађу, јер их и нема баш много. Треба све то некако укомпоновати јер је то једна од ретких прилика да се та личност презентује – каже Зечевић.

Уметничко дело на стамбеној згради (Фото: М. Вујчић)

Фирма Сет, која је ангажовала Зечевића за осликавање ликова Шапчанки, исказује поштовање према женама које су обележиле једно време, а својим ангажовањем оставиле трага, како у граду, тако и у лечењу, образовању, науци и свеукупном животу друштва.

-Ми смо донели одлуку да генерално сви наши објекти које будемо финансирали и ми, као инвеститори, градили, ће бити посвећени некој од знаменитих жена Шапца. Овакву одлуку донели смо приликом сасвим случајног сусрета са немачким инвеститором који је долазио у Шабац и са којим смо имали једну врло лепу сарадњу. Након тога, решили смо да видимо да ли заиста има знаменитих жена у нашем граду и ко су оне биле. У тој потрази схватили смо да има јако много Шапчанки које су много учиниле за свој родни град, али исто тако и за целу Србију. Све оне су неоправдано занемарене и да бисмо скренули пажњу на то, одлучили смо се за ову акцију. Ми смо донели дефинитивну одлуку да док год будемо градили, сваки наш објекат биће посвећен некој жени – прича Миленца Срећковић, директорка Сет-а.

Докторка Драга Љочић залагала се за бесплатно лечење сиромашних грађана и бавила се хуманитарним радом. Била је прва жена лекар у Србији. У домовину се вратила 1919. године и тада је добила звање ,,првог“ лекара и тиме је отворила пут будућим колегиницама. Данас поред стамбеног блока и Дом здравља у Шапцу носи њено име. 

М. Вујчић

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима