Distrikt
Društvo

VIRTUELNA ŠETNJA PO CERU SA ANOM I ZA VREME KORONE

Ana Pavlović iz Šapca, poznata po spremnosti da sa jednim turistom pešači ceo dan po planini Cer, tokom vanrednog stanja, kada nije mogla da boravi na jednoj od najznačajnijih srpskih istorijskih planina, nije prestajala sa njenom promocijom.

Ana, na lokalitetu Trojanov grad (Foto: J. Gubelić)

Preko svoje Agencije za turističku promociju “Verden – Cer”, od 15. marta 2020. godine i uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji pokrenula je projekat aktivne promocije planine Cer na društvenim mrežama.  Projekat je pokrenut prema preporuci UNWTO (Svetske turističke organizacije) da se u toku trajanja pandemije Kovid–19 krene u aktivne promotivne kampanje destinacija, posebno u aktivne kampanje skretanja pažnje na očuvanje prirode i promociju eko-turizma.

Putokazi na Ceru (Foto: J. Gubelić)

Svakodnevno, kroz fotografije i kratke tekstove, upoznaje čitaoce sa svim prirodnim i kulturnim lepotama Cera.
-Projekat aktivne promocije ide pod haštagom #fototuracer , zamišljen je  tako da se ljubitelji Cera kroz foto-turu svaki dan šetaju i upoznaju sa predivnom prirodom i slavnom prošlošću Cera. Takođe, kroz našu promotivnu aktivnost želimo da ukažemo svim posetiocima i ljubiteljima prirode na koji način i kroz koje aktivnosti mogu provesti svoje vreme kada dođu na Cer, gde mogu odsesti i gde mogu probati gastro specijalitete domaće kuhinje po završetku vanrednog stanja i prekida zabrane kretanja izazvane epidemijom Kovid–19. Naša promotivna aktivnost  ima posebnu misiju da ljubitelje prirode Cera upozna sa važnošću očuvanja biodiverziteta Cera – kaže Ana, licencirani turistički vodič i stručnjak za planinu Cer.

Verna Ceru i u vanrednim okolnostima (Foto: J. Gubelić)

Za pet godina stopama cerskih junaka Ana Pavlović provela je 3.000 turista. U sezoni Ana prepešači oko dve stotine kilometara, a najkraća pešačka tura kojom vodi turiste je osam kilometra.

Panorama Cera (Foto: J. Gubelić)

Posle završetka vanrednog stanja i ukidanja uredbe o ograničenom  kretanju na Ceru će nastaviti rad i Vodičko – informativna služba na planini Cer, koja posluje u okviru ATP “Verden – Cer”, koja će kroz turistička vođenja i autorske tematske eko – etno ture upoznavati sve zainteresovane sa prirodnim kulturnim vrednostima Cera.

Svideo vam se tekst?