Дистрикт
Друштво

ВЕЉКО И ДАЛИБОР БЕРУ КУКУРУЗ КАО МАШИНА

Ученици Пољопривредне школе из Шапца, Далибор Белић и Вељко Шешић, освојили су друго место на Међународном такмичењу у ручној берби кукуруза које је одржано у Градачцу у Босни и Херцеговини. Они су за пола сата набрали 137,37 килограма, у просеку око 4,5 килограма у минути, што је за око пола килограма мање од првопласиране екипе еколошке секције Гимназије Мустафа Новалић из Градачца.

Са заслуженом дипломом (Фото: приватна архива)

„Одмеравање снага“ у пољопривредној вештини, коју су данас замениле машине, одржано је на огледној парцели у Леденицама Горњим, у Градачцу у Босни и Херцеговини.

– Нама није непозната ручна берба кукуруза, али ово је било посебно искуство јер смо упознали наше вршњаке и учестовали у једној занимљивој манифестацији. Сам процес такмичења био је веома интересантан. Прво смо извлачили бројеве, и тако смо добили по четири врсте које је требало да оберемо у року од пола сата. Кукуруз смо износили у плетеним џаковима да би комисија на крају мерила – прича Далибор Белић, ученик четврте године, који је са својим другом учествовао на такмичењу.

Публика ишчекује разрешење такмичења (Фото: приватна архива)

Првој оваквој манифестацији прикључило се осам средњих школа и то из Србије, Словеније и Босне и Херцеговине. Такмичарске екипе биле су састављене од по два члана, а један од услова је био да се кукуруз бере без комушине. Требало је имати брзину, вештину помало и срећу.

– Ипак мислим да је била пресудна брзина. Ми се никада нисмо такмичили, али смо имали срећу да будемо поред фаворита за освајање првог места и укапирамо како да постигнемо што бољи резултат. Задњих десет минута је било најтеже. После смо морали да се вратимо у врсте и покупимо кукуруз у вреће – каже Вељко Шешић.

Вештину понели из куће и своје средње школе (Фото: приватна архива)

Иницијатор такмичења је био професор Душан Мајсторовић, а подржали су их сви из школе.

– Ми смо деца са села, али код нас се сада већ ради механичка берба. Међутим, када падне киша, онда морамо ручно да беремо. Ово нам је дало елан да идемо и на друга такмичења, ширимо знања, упознајемо колеге и нове технике рада – објашњава Далибор Белић.

Клип је требало обрати и очистити (Фото: приватна архива)

Најбржи су били чланови еколошке секције Гимназије Мустафа Новалић из Градачца, који су освојили прво место, јер су за пола сата успели да наберу 159,75 килограма, односно више од пет килограма по минути. Њима је припала награда од 150 евра. Шабачки средњошколци поделили су 100 евра као другопласирани. Треће место заузела је Пољопривредна школа Брчко са укупно набраних 134,71 килограма и 50 евра као награду за пласман.

Организатор ове манифестације је Мешовита средња школа Хасан Кикић из Градачца.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима