Distrikt
Društvo

VELJKO I DALIBOR BERU KUKURUZ KAO MAŠINA

Učenici Poljoprivredne škole iz Šapca, Dalibor Belić i Veljko Šešić, osvojili su drugo mesto na Međunarodnom takmičenju u ručnoj berbi kukuruza koje je održano u Gradačcu u Bosni i Hercegovini. Oni su za pola sata nabrali 137,37 kilograma, u proseku oko 4,5 kilograma u minuti, što je za oko pola kilograma manje od prvoplasirane ekipe ekološke sekcije Gimnazije Mustafa Novalić iz Gradačca.

Sa zasluženom diplomom (Foto: privatna arhiva)

„Odmeravanje snaga“ u poljoprivrednoj veštini, koju su danas zamenile mašine, održano je na oglednoj parceli u Ledenicama Gornjim, u Gradačcu u Bosni i Hercegovini.

– Nama nije nepoznata ručna berba kukuruza, ali ovo je bilo posebno iskustvo jer smo upoznali naše vršnjake i učestovali u jednoj zanimljivoj manifestaciji. Sam proces takmičenja bio je veoma interesantan. Prvo smo izvlačili brojeve, i tako smo dobili po četiri vrste koje je trebalo da oberemo u roku od pola sata. Kukuruz smo iznosili u pletenim džakovima da bi komisija na kraju merila – priča Dalibor Belić, učenik četvrte godine, koji je sa svojim drugom učestvovao na takmičenju.

Publika iščekuje razrešenje takmičenja (Foto: privatna arhiva)

Prvoj ovakvoj manifestaciji priključilo se osam srednjih škola i to iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Takmičarske ekipe bile su sastavljene od po dva člana, a jedan od uslova je bio da se kukuruz bere bez komušine. Trebalo je imati brzinu, veštinu pomalo i sreću.

– Ipak mislim da je bila presudna brzina. Mi se nikada nismo takmičili, ali smo imali sreću da budemo pored favorita za osvajanje prvog mesta i ukapiramo kako da postignemo što bolji rezultat. Zadnjih deset minuta je bilo najteže. Posle smo morali da se vratimo u vrste i pokupimo kukuruz u vreće – kaže Veljko Šešić.

Veštinu poneli iz kuće i svoje srednje škole (Foto: privatna arhiva)

Inicijator takmičenja je bio profesor Dušan Majstorović, a podržali su ih svi iz škole.

– Mi smo deca sa sela, ali kod nas se sada već radi mehanička berba. Međutim, kada padne kiša, onda moramo ručno da beremo. Ovo nam je dalo elan da idemo i na druga takmičenja, širimo znanja, upoznajemo kolege i nove tehnike rada – objašnjava Dalibor Belić.

Klip je trebalo obrati i očistiti (Foto: privatna arhiva)

Najbrži su bili članovi ekološke sekcije Gimnazije Mustafa Novalić iz Gradačca, koji su osvojili prvo mesto, jer su za pola sata uspeli da naberu 159,75 kilograma, odnosno više od pet kilograma po minuti. Njima je pripala nagrada od 150 evra. Šabački srednjoškolci podelili su 100 evra kao drugoplasirani. Treće mesto zauzela je Poljoprivredna škola Brčko sa ukupno nabranih 134,71 kilograma i 50 evra kao nagradu za plasman.

Organizator ove manifestacije je Mešovita srednja škola Hasan Kikić iz Gradačca.

Svideo vam se tekst?