Дистрикт
Друштво

УКУС ДОМАЋЕГ НЕМА ЦЕНУ НА НАЈВЕЋЕМ ФЕСТИВАЛУ ЗИМНИЦЕ

Прошлог викенда у Коцељеви је организован 13. Фестивал зимнице. Око 200 излагача припремило је близу 250 хиљада тегли и флаша слатког, сланог и киселог програма, пчеларских производа, млечних и месних прерађевина. И посетиоци се, такође, броје у хиљадама, јер су дошли са разних страна да са познатог места, кући однесу домаће пикантерије провереног укуса и квалитета.

На десетине хиљада тегли и флаша произведе се и прода у Коцељеви (Фото: Дистрикт)

Домаћице су биле вредне, па су штандови до врха пуни. Оно што су преко лета узгајале у својим баштама и воћњацима, сада су претвориле у права мала царства неодољивих боја и арома. Ово је прилика да продају и да нешто зараде јер, како кажу, домаћи производи немају конкуренцију.

– Трудимо се да сваке године направимо око 3.000 тегли. Тако смо и ове године – традиција је традиција. На нашем штанду има око 25 врста различитих производа, почев од ајвара, који је најтраженији, затим краставчићи, љуте паприке. Свашта имамо – представља својих руку дело Славица Митровић.

За свачији укус (Фото: Дистрикт)

Слатки и слани, љути и кисели садржај тегли, флаша и кутија разних величина, облика и боја никог не оставља равнодушним, а понуда, чини се, никад богатија.

– Слатко од смокве са љуском, џем од смокве, компоти, кајсија, шљива – набраја Слободанка Чворић.

Богата понуда сланих, слатких, љутих и киселих производа (Фото: Дистрикт)

Препуне тезге маме погледе купаца, па и они који су дошли само да виде, кући су понели барем нешто.

– Мала тегла слатког од шумских јагода кошта 400, а велика 800 динара, то је, поред ајвара, који је такође 800, најскупље на штанду – каже Душица Тодоровић.

Ајвар убедљиво најскупљи (Фото: Дистрикт)

Као и производи, примамљиво упаковани у тегле, и цене су шаренолике. За око 20 одсто више су него лане, а и овог пута, најскупљи је ајвар.

– Ајвар од печене паприке је 900 динара, барена паприка и плави парадајз је 700, ајвар са балзамико сирћетом и жутим шећером је исто 900 динара, пеглана паприка 400, сецкана исто толико, сирупи су од 300 до 400. Имамо и слатки програм – слатко је 600 динара, џемови око 500 – наводи Милена Павловић.

Сваке године нешто ново (Фото: Дистрикт)

Осим што се труде да њихова зимница буде укуснија и квалитетнија, сваке године припремају и нове производе. Све чешће су то неуобичајене комбинације воћа и поврћа, за љубитеље традиционалне зимнице, али и радознале сладокусце.

– Од нових производа имам џем од зеленог парадајза, који је новина ове године код мене, и шљива пуњена купусом и целером. То је нешто ново, слано, слатко, кисело. Укуси се слажу и феноменално изгледа. Уобичајено – ајвар, паприку барену у сенфу, имамо пуњену паприку, паприку барену са медом, парадајз, џемове – показује свој труд Споменка Софранић Станојковић и истиче да продаја иде одлично.

Пуних 13 година у Коцељеви се са успехом одржава фестивал најлепших укуса, на обострано задовољство купаца и вредних домаћица овог краја.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима