Prošlog vikenda u Koceljevi je organizovan 13. Festival zimnice. Oko 200 izlagača pripremilo je blizu 250 hiljada tegli i flaša slatkog, slanog i kiselog programa, pčelarskih proizvoda, mlečnih i mesnih prerađevina. I posetioci se, takođe, broje u hiljadama, jer su došli sa raznih strana da sa poznatog mesta, kući odnesu domaće pikanterije proverenog ukusa i kvaliteta.
Domaćice su bile vredne, pa su štandovi do vrha puni. Ono što su preko leta uzgajale u svojim baštama i voćnjacima, sada su pretvorile u prava mala carstva neodoljivih boja i aroma. Ovo je prilika da prodaju i da nešto zarade jer, kako kažu, domaći proizvodi nemaju konkurenciju.
– Trudimo se da svake godine napravimo oko 3.000 tegli. Tako smo i ove godine – tradicija je tradicija. Na našem štandu ima oko 25 vrsta različitih proizvoda, počev od ajvara, koji je najtraženiji, zatim krastavčići, ljute paprike. Svašta imamo – predstavlja svojih ruku delo Slavica Mitrović.
Slatki i slani, ljuti i kiseli sadržaj tegli, flaša i kutija raznih veličina, oblika i boja nikog ne ostavlja ravnodušnim, a ponuda, čini se, nikad bogatija.
– Slatko od smokve sa ljuskom, džem od smokve, kompoti, kajsija, šljiva – nabraja Slobodanka Čvorić.
Prepune tezge mame poglede kupaca, pa i oni koji su došli samo da vide, kući su poneli barem nešto.
– Mala tegla slatkog od šumskih jagoda košta 400, a velika 800 dinara, to je, pored ajvara, koji je takođe 800, najskuplje na štandu – kaže Dušica Todorović.
Kao i proizvodi, primamljivo upakovani u tegle, i cene su šarenolike. Za oko 20 odsto više su nego lane, a i ovog puta, najskuplji je ajvar.
– Ajvar od pečene paprike je 900 dinara, barena paprika i plavi paradajz je 700, ajvar sa balzamiko sirćetom i žutim šećerom je isto 900 dinara, peglana paprika 400, seckana isto toliko, sirupi su od 300 do 400. Imamo i slatki program – slatko je 600 dinara, džemovi oko 500 – navodi Milena Pavlović.
Osim što se trude da njihova zimnica bude ukusnija i kvalitetnija, svake godine pripremaju i nove proizvode. Sve češće su to neuobičajene kombinacije voća i povrća, za ljubitelje tradicionalne zimnice, ali i radoznale sladokusce.
– Od novih proizvoda imam džem od zelenog paradajza, koji je novina ove godine kod mene, i šljiva punjena kupusom i celerom. To je nešto novo, slano, slatko, kiselo. Ukusi se slažu i fenomenalno izgleda. Uobičajeno – ajvar, papriku barenu u senfu, imamo punjenu papriku, papriku barenu sa medom, paradajz, džemove – pokazuje svoj trud Spomenka Sofranić Stanojković i ističe da prodaja ide odlično.
Punih 13 godina u Koceljevi se sa uspehom održava festival najlepših ukusa, na obostrano zadovoljstvo kupaca i vrednih domaćica ovog kraja.