Distrikt
Društvo

TURIZMOLOGIJU ZAMENILA POLJEM JAGODA

Katarinu Matić iz mesta Klupci, kod Loznice, od turizmologa deli samo diplomski, ali ona je odlučila da se vrati u svoj kraj i pomogne ocu na imanju. I to nije sve, ona ja ovih dana na pijacu u Loznicu iznela i svoj proizvod – jagode u čokoladi, prave male bombonjere koje se jedu u jednom zalogaju.

Prodaje sveže i čokoladirane jagode (Foto: Distrikt)

Ne samo da je napravila jagode u čokoladi, već ih Katarina svakoga dana prodaje na Lozničkoj pijaci.

– Videla sam ideju na Internetu i odlučila da napravim – kaže Katarina Matić.

Slatki hit pretvorila u biznis (Foto: Distrikt)

Nije joj teško ni da sama nabere jagode. Od zvanja turizmologa deli je samo diplomski rad, ali ova dvadesetdvogodišnja devojka odlučila je da se vrati u Klupce kod Loznice i na imanju svog oca nastavi budućnost.

– Odlučila sam da dođem da pomognem tati. Dok sam studirala, radila sam i u Grčkoj preko turističke agencije i nikako nisam bila ovde. Međutim, pošto je tati sve teže, odlučila sam ove godine da mu pomognem. Diplomski sam ostavila sa strane, to ću dogodine da rešim, a sada dok je sezona jagoda da mu pomognem. Ko zna, možda ja preuzmem sve ovo – priča ova vreda devojka.

Sve što može, radi sama (Foto: Distrikt)

Katarinin tata Branko, i pored invaliditeta, obrađuje tri hektara jagode. Želja mu je, kaže, da kćerka nastavi ono što je on započeo.

– Deset godina je imala kada je sadila prvu jagodu. Od tada se ona bavi ovim voćem – kaže Katarinin otac Branko Matić, koji u svom zasadu ne vidi samo sirovinu, nego predviđa i fabričku preradu.

Ima mlađu braću, ali ocu je desna ruka (Foto: Distrikt)

A ta budućnost tako je blizu, jer Katarina već ima ideju. Kada je napravila prve jagode u čokoladi nije ni slutila da će svi njeni proizvodi pronaći kupca. Bilo je dovoljno samo da vidi kako to drugi rade, otopi čokoladu i uključi maštu.

Slatke jagode zahtevan su posao (Foto: Distrikt)

Veštinu je brzo savladala, pa svakoga dana napravi po nekoliko kilograma slatkih proizvoda. Jagode prvo ohladi, a čokoladu otopi, pa onda preliva da se što brže stegne. Nakon toga sledi ukrašavanje po želji. Ono što napravi su slatka umetnička dela.

– Za prirpemu koristim čokloladu, kao i ukrasne jestive dodatke. Po želji možemo da stavljamo različitu dekoraciju. U suštini nije uopšte komplikovano, ali oduzima dosta vremena. Za stotinak čokoladnih jagoda, da ih našaram, potrebno mi je od 4 do 5 sati. Stojim dok to radim, leđa me zabole, nije lako – priča mlada Lozničanka.

Katarinine poslastice mogu se poručiti i onlajn (Foto: Distrikt)

Na pijaci u Loznici već ima redovne mušterije, a svi koji su je upoznali oduševljeni su ovom mladom i vrednom devojkom.

– Vidite i sami. Uspešno je dete. Za njene godine – fakultet, sve stiže, sada u ovo vreme to je veliki uspeh – priča mušterija Svetlana Janković Radanović.

Katarina je napravila i stranicu na Instagramu, pa njeni proizvodi stižu i na adresu. Sve obećava da će na imanju u Klupcima jednoga dana imati svoju proizvodnju i time ostvariti svoj i tatin san.

Iz serijala NJENA SNAGA. Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Loznica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svideo vam se tekst?