Дистрикт
Друштво

ТУРИЗМОЛОГИЈУ ЗАМЕНИЛА ПОЉЕМ ЈАГОДА

Катарину Матић из места Клупци, код Лознице, од туризмолога дели само дипломски, али она је одлучила да се врати у свој крај и помогне оцу на имању. И то није све, она ја ових дана на пијацу у Лозницу изнела и свој производ – јагоде у чоколади, праве мале бомбоњере које се једу у јeдном залогају.

Продаје свеже и чоколадиране јагоде (Фото: Дистрикт)

Не само да је направила јагоде у чоколади, већ их Катарина свакога дана продаје на Лозничкој пијаци.

– Видела сам идеју на Интернету и одлучила да направим – каже Катарина Матић.

Слатки хит претворила у бизнис (Фото: Дистрикт)

Није јој тешко ни да сама набере јагоде. Од звања туризмолога дели је само дипломски рад, али ова двадесетдвогодишња девојка одлучила је да се врати у Клупце код Лознице и на имању свог оца настави будућност.

– Одлучила сам да дођем да помогнем тати. Док сам студирала, радила сам и у Грчкој преко туристичке агенције и никако нисам била овде. Међутим, пошто је тати све теже, одлучила сам ове године да му помогнем. Дипломски сам оставила са стране, то ћу догодине да решим, а сада док је сезона јагода да му помогнем. Ко зна, можда ја преузмем све ово – прича ова вреда девојка.

Све што може, ради сама (Фото: Дистрикт)

Катаринин тата Бранко, и поред инвалидитета, обрађује три хектара јагоде. Жеља му је, каже, да кћерка настави оно што је он започео.

– Десет година је имала када је садила прву јагоду. Од тада се она бави овим воћем – каже Катаринин отац Бранко Матић, који у свом засаду не види само сировину, него предвиђа и фабричку прераду.

Има млађу браћу, али оцу је десна рука (Фото: Дистрикт)

А та будућност тако је близу, јер Катарина већ има идеју. Када је направила прве јагоде у чоколади није ни слутила да ће сви њени производи пронаћи купца. Било је довољно само да види како то други раде, отопи чоколаду и укључи машту.

Слатке јагоде захтеван су посао (Фото: Дистрикт)

Вештину је брзо савладала, па свакога дана направи по неколико килограма слатких производа. Јагоде прво охлади, а чоколаду отопи, па онда прелива да се што брже стегне. Након тога следи украшавање по жељи. Оно што направи су слатка уметничка дела.

– За прирпему користим чоклоладу, као и украсне јестиве додатке. По жељи можемо да стављамо различиту декорацију. У суштини није уопште компликовано, али одузима доста времена. За стотинак чоколадних јагода, да их нашарам, потребно ми је од 4 до 5 сати. Стојим док то радим, леђа ме заболе, није лако – прича млада Лозничанка.

Катаринине посластице могу се поручити и онлајн (Фото: Дистрикт)

На пијаци у Лозници већ има редовне муштерије, а сви који су је упознали одушевљени су овом младом и вредном девојком.

– Видите и сами. Успешно је дете. За њене године – факултет, све стиже, сада у ово време то је велики успех – прича муштерија Светлана Јанковић Радановић.

Катарина је направила и страницу на Инстаграму, па њени производи стижу и на адресу. Све обећава да ће на имању у Клупцима једнога дана имати своју производњу и тиме остварити свој и татин сан.

Из серијала ЊЕНА СНАГА. Пројекат је суфинансиран из буџета Града Лозница. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима