Distrikt
Društvo

TRGOVINA BOSTANOM IZ FOTELJE – MANJI ROD ZAMENILA DOBRA CENA (VIDEO)

Sela Platičevo i Klenak bila su poznata po pijaci na otvorenom koja je bila najaktivnija kada stigne bostan. Međutim, ove godine tek nekolicina njih prodaje lubenice i dinje na otvorenom.

Cena bostana odlična (Foto: Distrikt)

Bostan je ove godine dostigao rekordnu cenu pa su i proizvođači zadovoljni. Lubenice u Sremu prodaju se po ceni od 30-35 dinara na veliko, a dinje i preko 50 dinara za kilogram. Cene na malo su duplo veće. U Platičevu otkupljivači šleperima odvoze ne tone slatkih plodova, pa meštani više na prodaju na ulici, već kupce sačekuju u dvorištu ili na njivi.

Tek po neki prodavac u centru Platičeva (Foto: Distrikt)

Umesto načičkanih prikolica sa lubenicama, ove godine pokraj puta samo oni koji bez ulične trgovine ne mogu. Ostali prodaju na kućnom pragu.

– Većiinom se kući prodaje, imaju svoje kupce. A mi smo ovde pored puta da održimo tradiciju, prodajemo i na više i na manje – kaže Nikola Sabo iz Platičeva.

Velika količina kiše smanjila rod (Foto: Distrikt)

Ili veće i manje, među kojima dominiraju preko 10 kilograma. Takav je kvalitet poznatog sremskog bostana, ali su ove godine prinosi zatajili. Uzrok je velika količina padavina.

– Česte kiše koje su iznosile i po 150 litara po metru kvadratnom, dovele su do propadanja jako velikih površina pod zasadima lubenice širom Vojvodine, ali i širom Srbije – objašnjava situaciju na tržištu bostana agronom Milorad Kuzmanović.

Preprodavci ne pitaju za cenu jer robe nema (Foto: Distrikt)

Manjak robe uslovio je bolju cenu koja je godinama bila niska.

– Možda je i bolje što je ima manje, samim tim je i cena veća. Da je više ona bi bila 10-12 dinara. Evo Pazarci plaćaju 33 dinara, to nije bilo nikad, i bolje što je manje – raduje se smanjenom poslu, a dobroj ceni Radovan Popov iz Platičeva.

Narudžbina po pozivu (Foto: Distrikt)

Zato se Sava za robu ne brine. Dovoljno je da parkira ispred kuće i ostavi broj telefona. Praktično, Sremci danas bostanom trguju iz fotelje.

– Svaki kupac telefonom naruči toliko i toliko, dođe, tovari i nosi – kaže Mara Crnković.

Stalni kupci znaju gde su najbolje lubenice (Foto: Distrikt)

Jovanka Vitomirović iz Klenka ostaje verna prodaji pokraj puta, jer prolaznici na malo plaćaju duplo više. Slatke su to pare za slatke lubenice.

Tezga kraj puta najisplativija (Foto: Distrikt)

Svaka je dobra na ovoj vrelini, naročito kad je sazrela u sremskoj ravnici.

Svideo vam se tekst?