Дистрикт
Занимљивости

Transparentan – reč koju koriste oni koji ne znaju šta znači

Šta to znači? Transparentnost (od latinskog transparens – „prozirnost“, trans „kroz“ i parere „pokazati se“) označava propustljivost, vidljivost, bistroću, jasnoću. Često se odnosi se na otvorenost u poslovanju odnosno dopuštanje javnosti da ima uvid u poslovne akte, finansije , na koji način zapošljavaju radnike itd.

Transparentan = Providan

                                                                                                                                                     Transparentan = Providan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako se koristi u društvenom, odnosno političkom kontekstu, označava javno delovanje pojedinaca, društvenih grupa, organizacija, institucija i državne vlasti koje karakteriše otvorenost ili odnosno spremnost da se podaci o njemu što je moguće više učine dostupnim javnosti i na taj način odgovornim prema široj zajednici.

Vredni respekta

                                                                                                                                                                                     Vredni respekta

Transparentnost je ideal koji se u zapadnim društvima nastoji ostvariti kroz javni pristup informacijama kojima raspolažu vlada ili institucije od javnog značaja, odnosno kroz javne rasprave o budžetu i financiranju takvih entiteta. Smatra se da transparentnost, ako se nastoji dosledno primieniti, predstavlja jedno od najboljih sredstava za prevenciju korupcije i raznih drugih oblika zlouporabe.
Foto: http://www.zagrebancija.com
https://www.isaiahhankel.com/self-respect

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима