Дистрикт
Друштво

ТАЊИР ТОПЛЕ ХРАНЕ И МЕСТО ДА СЕ УГРЕЈУ И ОДМОРЕ ЗА ДЕЦУ СА УЛИЦЕ

У центру Шапца отворено је Свратиште за децу која просе. Деца са улице добијају топли оброк свакога дана захваљујући Фондацији „Хумано срце Шапца” која припрема храну, а Епархија шабачка обезбедила је простор.

Барем о храни не морају више да брину (Фото: Ј. Губелић)

У Шабац, по новац испрошен за храну, долазе и деца из околних општина, утврђено је захваљујући акцијама Савета против трговине људима. Током спровођења ових акција у протекле четири године, на шабачким улицама затечено је око 50 малолетне деце, која просе, а од тога је половина из оближњих места.
Из тог разлога, склањање деце са улице једна је од најважнијих активности хуманих људи Шапца. Сваког дана између око 30 малишана и њихове родитеље у просторијама Свратишта у Улици Цара Душана 6 чекају тањири са куваном, свежом храном, воће и слаткиши. Храна се из кухиње „Хуманог срца“ свакодневно допрема у Свратиште, а за кориснике који због удаљености нису у могућности да дођу на оброк, обезбеђен је превоз.

Друже се и играју у простору од 60 метара квадратних (Фото: Ј. Губелић)

У време ручка, од 12 до 14 часова, мусави, гладни и оскудно обучени, са улице где су просили кору хлеба, ови малишани коначно имају могућност да у топлини њима намењеног заједничког дома, једу, играју се, одморе, и најважније, не просе.
– Сваки дан овде долазим већ три недеље са петоро деце, сваки дан ту ручамо, тај ручак нам много значи, јер иначе живимо у тешким условима, каже Вера Ђорђевић, мајка петоро деце.

У друштву је лепше (Фото: Ј. Губелић)

Најмлађим Николићима сваког дана треба шест тањира хране за сваки оброк, од ког можда неће бити сити. У шабачком Свратишту нико не остаје гладан, јер хране и слаткиша има за сву децу са улице.
– Долазим са браћом и сестрама, понекад и са мамом. Храна је добра, није важно шта има да се једе, каже Милисав, најстарији од шесторо Николића.

И труднице долазе са својим малишанима (Фото: Ј. Губелић)

Свеједно је шта је на менију , само да су сити, и деца и њихови родитељи, који у свом дому нису имали за овај ручак.
– Долазимо сваки дан, ја и двоје дечице, незапослена сам па ми много значи. Ручају, лепо им је овде, играју се, каже Слободанка Мијаиловић.
Желећи да искорени просјачење председница шабачке Фондације „Хумано срце Шапца“, Ружа Поповић, дошла је на идеју да им обезбеди сигуран оброк.
– Сведоци смо свакодневно да деца пружају своје ручице од особе до особе, тражећи новац за храну, а да бисмо их склонили са улице, морамо им нешто понудити. Тако да смо дошли на идеју и заједно са Епархијом шабачком отворили смо свратиште за децу, која ће долазити свакодневно, каже Ружа Поповић, председница УО Фондације „Хумано срце Шапца“ и истиче да је овој деци храна обезбеђена, управо да не би просила.

Помоћ долази од оних који разумеју њихове потребе (Фото: Ј. Губелић)

Шабачка епрахија уступила је простор у ком осим хране, деца могу да се склоне од кише и хладноће, али и да се играју и одморе.
– Годинама нашим градом лутају гладна деца. Овај простор наменили смо за једну модерну галерију црквених предмета и књига, али када су Ружа и „Хумано срце“ предложили да направимо овде дечије хранилиште, наш владика је издвојио простор за то и умирио савест свих нас. Волео бих кад би овај пример послужио свим црквама и свештенству, широм целе Србије, јер бринути о деци је важније него подигнути храм, закључује др Љубомир Ранковић, из Епархије шабачке.

За њихово срећније детињство (Фото: Ј. Губелић)

Циљ да гладне деце не буде на улицама Шапца, први је корак у решавању проблема дечјег просјачења. Ово је тек почетак, а да би незбринута деца, барем на кратко била склоњена са улице, нешто им се мора понудити. За сада је то тањир топле хране, простор да се угреју, одморе и играју.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима