Дистрикт
Друштво

ОНИ ЋУТАЊЕМ ПОКАЗУЈУ ЉУБАВ, А САМО ВЕЛИКИ JE РАЗУМЕЈУ

Деци са аутизмом родитељи су потребни цео живот, али je и родитељима потребна подршка. Да би их одменили макар на кратко, град Шабац финансира услугу „лични пратилац“. Тако је тринаестогодшња Вера, Сањи постала као кћерка, а многи кажу да су, због свакодневне блискости, почеле и да личе.

Знак најискреније захвалности (Фото: Ј. Губелић)

Задовољним осмехом, гестовима и загрљајима, Вера говори шта осећа, о чему сања, до чега јој је стало. Сања то чује, иако за четири године нису проговориле ни реч.
– Једна другу јако добро осећамо, заједно смо сваки дан и просто смо почеле да личимо једна на другу, каже Сања Петровић, Верина лична пратиља.
Верина мајка Јелена одлучила се за личног пратиоца да би неко бринуо о девојчици рођеној са аутизмом, док је она на послу.
– Не могу ни да вам опишем како би ми било сад да није Сања ту. Баш су се нашле, као члан породице је, прича Јелена Јевтовић, Верина мајка.

Свака помоћ је добродошла (Фото: Ј. Губелић)

Тада није ни слутила да ће Сања, хемијски техничар по струци, овај посао радити брижно као да јој је мајка.
Вера све то разуме и осећа, као и друга деца са аутизмом. Зато је њима потребна већа брига и пажња, помоћ удружења и друштвене заједнице.
– Потребни смо нашој деци 24 часа. Целог живота. И то је велика одговорност јер морате да будете здрави, ментално јаки, да одговорите и на све оно што сви други људи раде, кувају, раде у фирмама, и тако даље, и кад дођете кући чека вас одговоран посао, ваше дете које не може само да изађе на улицу, и које чека вас и ваш осмех. И тако целог живота, каже Весна Павловић из шабачког Удружења за помоћ особама са аутизмом, које већ 14 година ради на побољшању услова живота деце са овом болешћу.

Сложне у свему (Фото: Ј. Губелић)

Град Шабац, уз координацију Центра за социјални рад две године финансира услугу лични пратилац.
– На годишњем нивоу се издвоји 10 милиона динара за ангажовање 24 лична пратиоца, односно 24-оро деце и 24 породице су добиле подршку у виду ове услуге, што сматрамо да је веома значајно, како за њихово породично функционисање, тако и за саму децу која су укључена у васпитно-образовни процес, објашњава Јелена Милошевић, директорка Центра за социјални рад Шабац.
На тај начин живот је лакши родитељима, којима је реч аутизам добро позната.

Љубав и подршка су им најпотребнији (Фото: Ј. Губелић)

Према оцени Европског Парламента и Уједињених Нација, особе са аутизмом једна су од социјално најискључиванијих група људи. Корак ка превазилажењу статистике јесте препознавање потребе од стране друштва и надлежних институција за побољшањем квалитета живота њих и њихових породица.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима