Дистрикт
Магазин

ТАЛЕНТОВАНА ШАПЧАНКА ОД ВОЋА ПРАВИ ЛАБУДОВЕ, БУКЕТЕ ЦВЕЋА И ЧАРОБНА ШУМСКА ЦАРСТВА

Весна Лазић из Шапца лубенице, крушке, јабуке и друго воће и поврће претвара у уметничка дела. Мање од шест година Весни, графичком техничару по струци, требало је да се упусти у воћне чаролије, а оне данас све остављају без даха.

Веснине воћне чаролије (Фото: Ј. Губелић)

Ову вештину савладала је сасвим случајно. Себе не сматра уметницом, иако су њена дела права уметност.
– Некад добијем идеју гледајући неке фотографије на друштвеним мрежама, некад једноставно посматрам воћку и добијем идеју. Једноставно, играм се – прича Весна кроз смех.
Све што је потребно налази се у близини – воће на пијаци, чачаклице и роштиљски штапићи у продавници. Остало осмисли она.

Машта и воће Весни су довољни за савршену декорацију (Фото: Ј. Губелић)

То воће у Весниним рукама претвара се у најлепше лабудове, букете цвећа, птице, јежеве, животиње и биљке какве само она може да измашта. Њена дела су укусна, али и угодна за око.
– Ја се заиста играм, иако се сви моји пријатељи питају како имам стрпљења за то. Могу вам рећи да ме то и смирује. Ја се једноставно искључим и почнем да сецкам. После тога све то слажем на чачкалице, правим облике и склапам жељене фигуре. То је мени уживање право – прича ова свестрана жена.

Лабуд је најлепши, али најзахтевнији (Фото: Ј. Губелић)

Ту игру започела је са својом децом да би их убедила да једу воће уместо слаткиша, а онда су стигле прве поруџбине пријатеља да и за њих прави мала воћна чуда. Данас јестиве букете поклања својим пријатељима за рођендане, а за славе носи торте из којих се поједе воће, а фил остане нетакнут.

Од воћа може да направи све што замисли (Фото: Ј. Губелић)

Док на чачкалице ниже грожђе од ког ће уз помоћ крушке настати јеж, размишља како да направи букет ружа од првих јагода, или лабуда кога сви обожавају, а који је најзахтевнији.
– Ја мислим да сам овог малог лабудића правила око четири сата и више. Оног великог, који ми је задао највише муке, правила сам од четири сата поподне па до један, пола два у ноћ. Проведем неколико сати правећи конструкцију на коју ћу да ређам воће, а онда почињем да слажем и комбинујем боје – објашњава, сретна што ради оно што воли.

Воћни столови поред којих се сви сликају (Фото: Ј. Губелић)

Када дође уморна из шабачке галерије Културног центра, где ради већ три деценије, узима воће и прави воћне инсталације које све остављају без даха. Поједине фигуре изради за десет или 15 минута, а неке за три до четири сата. За ову врсту посла потребно је и стрпљења, а не само време.
– Воће мора добро да се опера, а морам да водим рачуна и о томе да не оксидира на ваздуху. Често морам и да премажем лимунском киселином да би задржало свежину и боју. Следећи корак је боцкање. То се ради ручно. Покушала сам са рукавицама, али се оне углавном пробуше од чачкалица, па киселина прође и стигне до руку. Схватила сам да ми је лакше без рукавица, али зато руке и нокти трпе – прича ова мајсторица савршених воћних столова.

Све ради ручно (Фото: Ј. Губелић)

На воћним столовима које Весна прави све је јестиво, без обзира да ли је тело лабуда, које је најчешће од лубенице, или кљун направљен од црвене паприке.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима