Дистрикт
Друштво

СВИ МОСТОВИ ШАБАЧКИ (ВИДЕО)

Стари мост је чувени мост преко реке Саве у Шапцу. За друмски саобраћај пуштен је у рад 1932, а 31. маја 1934. године омогућен је железнички саобраћај преко моста, када је и освештан. Дана 3. јуна исте године преко моста прелази први шетни воз, а одмах након њега и дворски воз који довози у Шабац краљ Југославије Александара и Карађорђевића који је отворио редовни саобраћај на прузи Шабац—Рума. Распон моста је 680 м, док је тежина гвоздене конструкције 6100 тона. Подизање моста имало је огроман значај за економски развитак Шапца и Подриња, као и суседних области.
Изградњом Новог моста преко Саве у Шапцу седамдесетих година прошлог века Стари мост губи функцију друмског моста. Мост се и дан данас користи за железнички саобраћај, део је пруге Рума—Зворник. Ентузијасти неретко прелазе мост пешке и бициклима иако постоји табла упозорења на почетку моста. Стари мост је увек био и биће један од најпрепознативљијих симбола Шапца.
Нови мост на Сави код Шапца, у оквиру изградње ауто-пута Рума – Шабац и брзе саобраћајнице Шабац – Лозница, спојен је крајем јула 2022. Дужина моста је 1,33 км, а фундиран је на 371 шипу, са укупно 45 наглавних греда и 47 стубова.

Најновији мост је део ауто-пута Рума – Шабац дужине 21 километар, чији завршетак најављен за половину 2023. године, а део истог пројекта је изградња и брзе саобраћајнице Шабац- Лозница дужине 54 километра, тако да ће мост код Шапца спојити будући ауто-пут и брзу саобраћајницу.

Видео: Михајло Маринковић

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима