Distrikt
Društvo

SVI MOSTOVI ŠABAČKI (VIDEO)

Stari most je čuveni most preko reke Save u Šapcu. Za drumski saobraćaj pušten je u rad 1932, a 31. maja 1934. godine omogućen je železnički saobraćaj preko mosta, kada je i osveštan. Dana 3. juna iste godine preko mosta prelazi prvi šetni voz, a odmah nakon njega i dvorski voz koji dovozi u Šabac kralj Jugoslavije Aleksandara i Karađorđevića koji je otvorio redovni saobraćaj na pruzi Šabac—Ruma. Raspon mosta je 680 m, dok je težina gvozdene konstrukcije 6100 tona. Podizanje mosta imalo je ogroman značaj za ekonomski razvitak Šapca i Podrinja, kao i susednih oblasti.
Izgradnjom Novog mosta preko Save u Šapcu sedamdesetih godina prošlog veka Stari most gubi funkciju drumskog mosta. Most se i dan danas koristi za železnički saobraćaj, deo je pruge Ruma—Zvornik. Entuzijasti neretko prelaze most peške i biciklima iako postoji tabla upozorenja na početku mosta. Stari most je uvek bio i biće jedan od najprepoznativljijih simbola Šapca.
Novi most na Savi kod Šapca, u okviru izgradnje auto-puta Ruma – Šabac i brze saobraćajnice Šabac – Loznica, spojen je krajem jula 2022. Dužina mosta je 1,33 km, a fundiran je na 371 šipu, sa ukupno 45 naglavnih greda i 47 stubova.

Najnoviji most je deo auto-puta Ruma – Šabac dužine 21 kilometar, čiji završetak najavljen za polovinu 2023. godine, a deo istog projekta je izgradnja i brze saobraćajnice Šabac- Loznica dužine 54 kilometra, tako da će most kod Šapca spojiti budući auto-put i brzu saobraćajnicu.

Video: Mihajlo Marinković

Svideo vam se tekst?