Дистрикт
У фокусу

Свештеник Војислав Петровић поклања плацеве у Бањи Бадањи

Свештеник Војислав Петровић одлучио је да поклони плацеве свима који су заинтересовани да граде викендицу у Бањи Бадањи, испод планине Цер, код Лознице. На ову идеју одлучио се како би се развијао крај у ком је његова породица живела, јер због небриге, место погодно за бањски туризам прети да зарасте у оструге и шибље. Ово није његов први подухват, јер већ годинама ради на развоју планине Цер. На најзначајнијој историјској планини изградио је спомен – црква палим српским јунацима у Церској бици, посвећену Светом Јовану Шангајском. Налази се на Липовим водама, у близини врха Цера.
Свештеник је и иницијатор изградње спомен-комплекса на планини Цер са спомен обележјем. Реч је о видиковцу висине 55 метара, у знаку стилизованог крста. На његову иницијативу изграђена је и црква Свете Петке, код старог железничког моста, , у близини места где су по ослобођењу, 1944. године, пострадали виђенији грађани Шапца и у њој се сваке године служи парастос недужно страдалим жртвама.

Свештеник хуманитарац (Фото: Ј. Губелић)

На ледини од два хектара ускоро би могло да никне викенд насеље, ако буде заинтересованих да на плацу добијеном без паре и динара изграде викендицу. Да поклања плацеве у Бањи Бадањи свештеник Епархије шабачке Војислав Петровић одлучио је желећи да се овај крај развије.

Бања Бадања ( Фото: Ј. Губелић)

Он ће саградити цркву војницима и цивилним жртвама Првог и Другог светског рата, а свако ко буде желео да гради викендицу овде и буде део идеје, бесплатно ће добити плац.
„Поклонићемо људима који учествују у пројекту и ван тога, по неколико ари. Управо се ради урбанистичко решење да то буде једно викенд насеље и апартманско насеље око саме цркве. Да црква живи и уједно да дамо шансу развоју“, каже Војислав Петровић, свештеник шабачке епархије.

Имање за будуће викенд насеље (Фото: Ј. Губелић)

Има све овај крај испод историјске планине Цер; зелену оазу, нетакнуту природу, трим стазе, лековиту сумпоровиту воду, која лечи многе тегобе. Бањске минералне воде су, по предању, открили пастири који су запазили како старе и болесне животиње после ваљања у бањском блату поново постају здраве. А чини се да исто делује и на људе.
„Мени су отицали зглобови, колена, сад се фино осећам. Да не помаже не бих жива била“, каже кроз смех једна од госпођа које овде редовно долазе на терапију.
Има и скромно викнед насеље, али недовољно за потенцијал који је овде природа створила, а свештенихк жели да се његов крај развија. Његова идеја је да овде долазе туристи из свих крајева земље и тако помогну овом месту али и себи, јер овде су лековити и ваздух и вода.

Зелена оаза у Бањи Бадањи ( Фото: Ј. Губелић)

„Оперисала сам штитну, овде долазим три године, не идем на Златибор, и све је како треба. Имала сам карцином, а овде сам се излечила“, признаје, сад већ редовна, гошћа Бање Бадање.
Сви су добродошли у Бању Бадању да граде викендице на бесплатним плацевима и развијају богат крај који је због небриге сиромашан.

Трим стаза дуга 1800 метара (Фото: Ј: Губелић)

Бања је позната по извору сумпоровите воде – Главни извор, која помаже у лечењу реуматских проблема, артритиса, спондилозе и других обољења, због чега туристи најчешће и долазе.
Други извор – Гвоздене воде, налази се испод будућег викенд насеља, обилује водом пуном минерала. Употребом „гвожђевите“ воде лечи се анемија и разна стомачна обољења.

Извор “Гвоздене воде” (Фото: Ј. Губелић)

Воде Бање Бадање су изузетно лековите, и имају два начине примене у лечењу – пијењем и купањем. Извор ове сумпоровите воде један је од два извора у Бањи Бадањи, и некада давно носио је име “Слана Бара”, док се данас назива “Главни извор”, други је извор “Гвоздене воде” или некада “Црвена вода”. Због самог терена у чијој геолошкој структури има кречњака, глинаца, конгломерата и пешчара, као и вулканских активности десила се и ова минерализација вода.

Парк у оквиру Рехабилитационог центра (Фото: Ј. Губелић)

Лековитим блатом се може похвалити веома мали број бања. Једно природно лечилиште попут овог, одлично је и за викенд излет и за одмор, јер поред лековитих вода које пријају и здравом организму, има и шта да се види и обиђе, да се чује по која легенда о овом крају, историјска прича.

Специјална болница за рехабилитацију (Фото: Ј. Губелић)

У бањи постоји Центар за рехабилитацију и стационарно лечење, Специјална болница за рехабилитацију , мотел „Церница“, а у току је и изградња хотела.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима