Distrikt
Društvo

SUROGAT U UKRAJINI KRISTINI I NEBOJŠI JEDINA ŠANSA ZA RODITELJSTVO

Kristina Savić (32) iz Duvaništa kod Šapca, priprema se za odlazak u Ukrajinu, kako bi putem poduhvata surogat materinstva postala majka. Ova mlada žena rođena je bez materice i surogat joj je jedini način da dobije bebu. Ona i njen suprug Nebojša prikupljaju papire za kredit, jer ceo proces košta 38 hiljada evra.

Spremni za poslednji korak (Foto: Distrikt)

U rukama samo fotografije bebe, a naručje prazno. U očima poslednja nada da će, i pored toga što je rođena bez materice, ipak postati majka.
– Ne može to tek tako da se završi. I mi smo ljudska bića. I mi smo majke, iako smo bez dece – priča Kristina, ubeđujući sebe i druge da za nju i žene slične njoj postoji nada i pravda.
A put do dece za Kristinu, koja je sa 17 godina spoznala da nije kao druge žene jer je rođena bez materice, težak je i pretežak. Kada su lekari otkrili da je rođena bez materice, ona nije ni shvatala o čemu se radi.
– Ja sam samo čula tatu da viče: “To je nemoguće, to je nemoguće!” Nisam uopšte razumela šta mu doktor govori – priča Kristina, koja se tada prvi put zapitala šta je svrha njenog života, ako neće moći da ima decu.
Uskraćena za ono o čemu je sanjala, strahovala je kako će je razumeti sredina, mladići, nova porodica.
– Najteže mi je bilo uveče kada ostanem sama. Tada sam razmišljala o svemu. Kada je počeo da mi se javlja materinski instikt, saznanje da nikada neću biti majka, činilo je da mi svakim danom bude teže. Plašila sam se da li ću se ikada udati, kako će me prihvatiti muž i njegova familija – priča kroz suze.
Međutim, njen suprug Nebojša je sve razumeo, a zajedno su odlučili da se bore.

Teško saznanje nije je porazilo (Foto: Distrikt)

Od dve mogućnosti, transplantacije i surogat materinstva, odlučila se za drugu, i tako su stigli do Ukrajine, gde se ovaj proces radi. Kada se prikupi sva potrebna dokumentacija i odabere surogat majka koja ispunjava zahteve klinike, procedura je relativno jednostavna. Roditelji, u prisustvu koordinatorke, mogu da kontaktiraju sa majkom koja nosi njihovo biološko dete. Nakon porođaja, ukoliko žele, mogu da ostanu u kontaktu, a zakonom su zaštićena prava svih učesnika u procesu.
– Od pet žena koje su nam poslali, mejlom smo izabrali jednu. Ona se zove Marija i ima kćerkicu, jer je jedan od uslova za ovaj proces da žena ima svoju biološku decu. Ona je baš imala milo lice. Meni je izgledala kao da je svesna šta čini za drugog. Osim toga, upoznali smo još četiri žene koje su trudne i uskoro će roditi decu ženama koje ne mogu iz nekog razloga da postanu majke – priča Kristina svoje iskustvo iz Ukrajine.

Zajednička borba (Foto: Distrikt)

Ona napominje da je već kontaktirala sa ženom iz Hrvatske, koja je na ovaj način dobila dete, i izvestila se o svim uslovima sticanja potomstva ovim putem. Veruje da će se izmenom zakonske regulative omogućiti ovaj proces i u Srbiji, jer je mnogo parova kojima je surogat jedina mogućnost da postanu roditelji.
A to je i Kristinina i Nebojšina šansa, za koju se bore već 10 godina. Tokom boravka na klinici u ovoj zemlji, prošla je kroz deo procesa biomedicinski potpomognute oplodnje, kako bi dobila jajnu ćeliju, ali nisu uspeli u tom pokušaju. Sada su ponovo na korak do cilja, jer u Srbiji imaju zamrznute embrione, koje će druga žena nositi i roditi njihovo biološko dete.
– Ne mogu da kažem da osećam da mi je ta žena kao sestra, ali već se videla bliskost. Ja sam je pitala zbog čega to radi, ona mi je rekla da želi nekog da usreći, jer kada ona vidi da je neko srećan, onda veruje da će to i njoj doneti mnogo toga dobrog – priča.

Za roditeljstvo im nedostaje 38.000 evra (Foto: Distrikt)

Za tu sreću Kristini i Nebojši potrebno je 38 hiljada evra, a oni imaju samo radničke plate. Zato se spremaju da podignu kredit.
– Mi smo uz pomoć familije i prijatelja skupili nešto novca, ali smo deo potrošili tokom odlaska u Ukrajinu. Sada nam je potrebno 38 hiljada evra i rešeni smo da podignemo kredit. Mi jednostavno nemamo drugog izbora, a pri tom oboje primamo radničke plate. Šteta je što u našoj zemlji nije moguće surogat materinstvo, jer to bi pomoglo mnogim ženama, kojima je odstranjena materica ili reproduktivni organi, a takvih je mnogo – zaključuje ova hrabra žena.

 

Svideo vam se tekst?