Distrikt
U fokusu

STIGLE PRVE JAGODE U POCERINI

Počela je berba jagoda iz plastenika. Cena prvog roda u Pocerini kreće se oko 240 dinara, i za sada se prodaje na domaćem tržištu. Poljoprivrednici se nadaju da će do početka berbe na otvorenom krenuti i izvoz.

Počela jagoda u plastenicima (Foto: Distrikt)

Prve jagode iz plastenika Milanka i Milovan Savić iz Varne kod Šapca, već su ubrali. Rana sorta Kleri sazrela je u plasteničkim uslovama, a iako su se plašili za plasman, korona nije zaustavila prodaju.
– Malo smo se uplašili da ljudi neće kupovati, da jagodu nigde nećemo moći prodati, pa smo čak poljsku i zaustavili, jer su bili mrazevi. Usporili smo je da ne stigne rano. Međutim, počeli su da kupuju svi, čak govore da će i Rusi otkupljivati, kao i prošle godine. Mada mi dajemo otkupljivačima iz Novog Sada, imamo stalne kupce koji nam dolaze kući – čim oberemo dođu i plate redovno, što nam odgovara – kaže Milanka i objašnjava da su zbog vremenskih prilika jagode ipak malo zakasnile u odnosu na prethodne godine.
– Samo smo jednom brali, to je zbog vremena, hladno je, mrazevi su skoro svako jutro. Počela je polako, ali nema puno da se nabere, juče smo prvi put brali i cena je 240 dinara po kilogramu – kaže.

Spremna za prodaju (Foto: Distrikt)

To je dobra cena, pa cela Pocerina živi od jagoda. Kada završe sa plasteničkom proizvodnjom, kreće berba na otvorenom.
– Isplati se. Veliki je ulog, ali se ipak isplati. Ostane nešto uvek, u suprotnom ne bismo ovo radili. Mnogi kažu ne ostane ništa, ali nije baš tako. Mi manje plaćamo radnu snagu, sami nas dvoje uradimo sve pripreme, radimo kontejnersku sadnicu, plevljenje, sađenje, prskanje, zalivanje, sve odradimo sami što možemo. Samo branje plaćamo i to nekoliko radnika.

Sami urade najveći deo posla (Foto: Distrikt)

Sve ostalo urade samo domaćini, koji osmim jagoda, imaju i drugo voće i povrće.
– Pored toga bavimo se i povrćem, paradajz, paprika, to plasiramo u šabačku tržnicu, imamo i kupinu, šljivu, voće, sve po malo. Deca slabo mogu da nam pomognu, oni imaju svoje poslove, jedino u branju se svi okupimo – kaže Milovan Savić.

Rade sve po malo (Foto: Distrikt)

Iako su se ove godine zima i mrazevi odužili, nadaju se dobrom rodu, jer su dosta uložili i obezbedili sve uslove za što bolji prinos.
– Iz ovih 800 metara sadnica, bude negde oko tonu i po kilograma jagode, a možda i dve tone naberemo. Jer ova najlonska više rodi nego napolju – priča domaćica.

Kad završe sa plasteničkom, kreće poljska jagoda (Foto: Distrikt)

Savići očekuju da će uskoro krenuti izvoz, jer je Rusija za Pocerce glavno tržište.

Svideo vam se tekst?