Дистрикт
У фокусу

СТИГЛЕ ПРВЕ ЈАГОДЕ У ПОЦЕРИНИ

Почела је берба јагода из пластеника. Цена првог рода у Поцерини креће се око 240 динара, и за сада се продаје на домаћем тржишту. Пољопривредници се надају да ће до почетка бербе на отвореном кренути и извоз.

Почела јагода у пластеницима (Фото: Дистрикт)

Прве јагоде из пластеника Миланка и Милован Савић из Варне код Шапца, већ су убрали. Рана сорта Клери сазрела је у пластеничким условама, а иако су се плашили за пласман, корона није зауставила продају.
– Мало смо се уплашили да људи неће куповати, да јагоду нигде нећемо моћи продати, па смо чак пољску и зауставили, јер су били мразеви. Успорили смо је да не стигне рано. Међутим, почели су да купују сви, чак говоре да ће и Руси откупљивати, као и прошле године. Мада ми дајемо откупљивачима из Новог Сада, имамо сталне купце који нам долазе кући – чим оберемо дођу и плате редовно, што нам одговара – каже Миланка и објашњава да су због временских прилика јагоде ипак мало закасниле у односу на претходне године.
– Само смо једном брали, то је због времена, хладно је, мразеви су скоро свако јутро. Почела је полако, али нема пуно да се набере, јуче смо први пут брали и цена је 240 динара по килограму – каже.

Спремна за продају (Фото: Дистрикт)

То је добра цена, па цела Поцерина живи од јагода. Када заврше са пластеничком производњом, креће берба на отвореном.
– Исплати се. Велики је улог, али се ипак исплати. Остане нешто увек, у супротном не бисмо ово радили. Многи кажу не остане ништа, али није баш тако. Ми мање плаћамо радну снагу, сами нас двоје урадимо све припреме, радимо контејнерску садницу, плевљење, сађење, прскање, заливање, све одрадимо сами што можемо. Само брање плаћамо и то неколико радника.

Сами ураде највећи део посла (Фото: Дистрикт)

Све остало ураде само домаћини, који осмим јагода, имају и друго воће и поврће.
– Поред тога бавимо се и поврћем, парадајз, паприка, то пласирамо у шабачку тржницу, имамо и купину, шљиву, воће, све по мало. Деца слабо могу да нам помогну, они имају своје послове, једино у брању се сви окупимо – каже Милован Савић.

Раде све по мало (Фото: Дистрикт)

Иако су се ове године зима и мразеви одужили, надају се добром роду, јер су доста уложили и обезбедили све услове за што бољи принос.
– Из ових 800 метара садница, буде негде око тону и по килограма јагоде, а можда и две тоне наберемо. Јер ова најлонска више роди него напољу – прича домаћица.

Кад заврше са пластеничком, креће пољска јагода (Фото: Дистрикт)

Савићи очекују да ће ускоро кренути извоз, јер је Русија за Поцерце главно тржиште.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима