Дистрикт
Култура У фокусу

СРПСКО КОЛО ИСПРЕД БЕЛЕ КУЋЕ

Документарни филм и серијал од неколико краткометражних епизода о српском колу снимљен је на више локација у Америци, Србији, БиХ, а овој екранизованој бајци о симболу нашег националног идентитета посебан колорит дало је Удружење за очување српске културе, традиције и обичаја, Шапчанке Биљане Реган, која живи у Вашингтону.

Са снимања документарног филма “Српско коло” (Извор: приватна архива)

У жељи да сачува и промовише обичаје и традицију земље коју је напустила физички, али никада срцем, Биљана Реган већ десет година проноси српску причу широм света. До сада је, уз бројне похвале, са својим Удружењем реализовала више десетина изложби, ревија и других догађаја. Међутим, овог пута, за потребе снимања филма о лепоти и аутентичности српске народне игре, костими народних ношњи и пратећи реквизити са ових простора, које је сакупила и приказала, дали су изванредан печат управо направљеним кадровима у престоници Америке.

Представљени детаљи “прела” (Извор: приватна архива)

Док су приводили крају моравац и ужичко коло испред Беле куће у Вашингтону, на Џеферсон меморијалу, испред Вашингтонског споменика и многим другим локацијама пролазници су застајкивали да виде о чему се ради. Американци ненавикнути на ову мелодију, цупкали су у месту, покушавајући да ухвате ритам. За то време, насмејане девојке са кикама, обучене у најлепшу српску ношњу, играле су као једна. На тај призор нико није остао равнодушан. Још већу атракцију изазвали су песма, преслице и кукуруз у рукама архаично обучених девојака и деце, у покушају илустровања српских сеоских послова.

–             Удружење за очување српске културе, традиције и обичаје у Америци је учествовало у том пројекту са једним старим српским обичајем – прело. Била нам је изузетна част да будемо део једног тако великог пројекта, значајног како за нас тако и за цео српски народ – каже Биљана.

Најлепша слика Србије (Извор: приватна архива)

Овај национални пројекат ујединио је мноштво културних институција, организација и удружења из Србије и Америке, са националним предзнаком, како би се у што бољем светлу представила народна игра која је 2017. године уврштена на светску листу нематеријалног културног наслеђа.

– Пројекат Српско коло  реализује се у сарадњи са Националним Ансамблом “Коло”, Етнографским Музејом Београд, Српским Националним Савезом у Питсбургу (САД), Националним Ансамблом “Венац” са Косова и Метохије, Српском Академијом наука и уметности и Туристичком организацијом Србије. Пројекат су подржали и Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински Секретаријат за културу АП Војводине, неколико српских градова као и Српски културни центар „Опанчићи“ и Српска амбасада у Вашингтону  – каже Шапчанка која је од љубави према културној баштини Балкана направила препознатљив бренд у САД-у.

Српско посело у главном граду Америке (Извор: приватна архива)

Поред етно групе Биљане Реган, пројекат Optimistic film-а и редитељ Жељко Мирковић окупили су 60 извођача из три фолклорна ансамбла, девојачки хор, камерни хор „Србијана“, солисту на хармоници Милана Митића, дечији хор и фолклорну групу при Цркви Светог Луке у Вашингтону.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима