Дистрикт
Друштво

СРБИ У ЖАРИШТУ ЕПИДЕМИЈЕ – СЛУШАМО ШТА НАМ ГОВОРЕ И МОЛИМО СЕ ДА ШТО ПРЕ ПРОЂЕ

Европа се бори са корона вирусом. У Аустрији, Француској, Немачкој, Шпaнији, Итaлији затворене су школе, ограничена или забрањена путовања, затворени ресторани, забрањена масовна окупљања, одложени спортски догађаји, а у већини градова раде само продавнице и апотеке. На снази је ванредно стање, а грађани се строго придржавају препорука које стижу од врха државе и стручњака.

Баден – нема људи на улицама

У Аустрији тренутно има више од 3.000 особа које су позитивно тестиране на коронавирус. Од појављивања корона вируса  до сада је тестирано преко 21.000 људи. До сада је умрло 15 особа заражених корона вирусом.
– Код нас раде само апотеке и продавнице, али и када идемо у набавку, морамо строго да држимо одстојање од два метра. Људи су веома дисциплиновани и сви су озбиљно схватили ситуацију. У продавницама нема тоалет папира и брашна. Све је пусто. На аутопуту скоро да уопште нема аутомобила, а на улице излази само ко мора – прича Данка Марковић која живи у Бадену код Беча.

Пуст аутопут Беч – Грац

У Француској је заражено више од 14.000 људи, а од корона вируса преминуло је преко 500, саопштило је министарство здравља. Хоспитализовано је око 600 оболелих, од којих се 1.500 налази у тешком стању.

А4 – аутопут на уласку у Париз

-Ја сам јуче ишла да купим намирнице и одмах се вратила кући. Кретање нам је ограничено на 500 метара. Са собом носимо папир са подацима где живимо и где смо кренули. Ко не поштује та правила, мора да плати казну од 150 евра, а полиција нон стоп све контролише. Људи слушају шта им се говори и тако се понашају. Молимо се да што пре прође – прича Владанка Ерић која живи у Паризу.
Продавнице и апотеке су снабдевене, нема нигде несташице хране и средстава за хигијену. Сви узимају колико им је потребно и не гомилају храну, прича наша саговорница.

Улаз у Париз

У Белгији је јуче регистровано нових 558 случајева заразе корона вирусом, чиме је укупан број порастао на 2815. За сада је овај вирус однео 67 живота у овој европској држави.

Сунчани викенд у Генту (Фото: Ива Марковић)

– Осим одласка у продавницу, апотеку или код доктора, у Белгији нам је још увек дозвољено да изађемо по двоје из домаћинства, под условом да држимо дистанцу. Овде у Генту, сунчани викенд је време за куповину и ручак, а сада је све пусто – каже Ива Марковић.

Гент је универзитетски град са преко 250.000 људи (Фото: Ива Марковић)

Немачка има знатно мању стопу смртности од корона вируса у односу на Италију, Кину, Велику Британију или Француску, показује анализа Агенција за контролу болести Института „Роберт Кох“ на пресеку од 16.000 случајева заразе и само 44 смртна случаја, објавио је Дејли Мејл.

Ремер – плато испред црквене општине који је недељом пун (Фото: Зоран Вицеларевић)

-Овде нема полицијског часа, продавнице раде али сви понављају: „Буди опрезан!“. Тако се и понашају. Ја сам јуче ишао у пошту и тамо су поставили линије које одстојање људи треба да држе. У продавницама нема тоалет папира, била је несташица поврћа  пре неколико дана, остале су само скупе макароне и домаћа јаја, док су јефтина распродата. Осталих намирница има у свим продавницама – преноси Зоран Вицеларевић, новинар Франкфуртских вести.

Ознаке за држање растојања у Немачкој

-Улице су празне. Аутобуси и возови иду, али су углавном празни. Продавнице раде. Солидно су снабдевене. Неке фирме раде, као и апотеке. Ако се затворе ординације, медицинско особље мора у болнице. По селима је мало лакше. Људи могу ићи у шуме и на ливаде да прошетају. Све је као у филмовима, нестварно, пусто. Наводно вечерас од 22.30 до 5 ујутру прскаће из хеликоптера дезинфекциона средства.Сви морају бити кући и затворити станове – прича Весна Кебедиес, из околине Франкфурта.

Празан франкфуртски аеродром (Фото: Зоран Вицеларевић)

Швајцарска је једна од првих европских земаља где је регистрован корона вирус, а Србија је убрзо забранила доласке држављанима из ове државе. Велики број регистрованих, око 6,5 хиљада, са 63 умрлих, али мере забране се и даље недовољно поштују у већим градовима Швајцарске.

У мањим срединама се поштују правила

Становници мањих места у Швајцарској углавном поштују апел да се не излази без потребе, улице су готово празне, али је због непоштовања молби у насељенијим градовима од јуче донета забрана окупљања више од 5 људи – прича Данијела Петровић из Нешател, француског говорног кантона у Швајцарској.

Забрањени производи у време пандемије

Овде није могуће купити било који производ који не спада у домен прехране, лекова и личне хигијене, па ће тако Швајцарци још неко време морати да сачекају на обнову гардеробе, технике, шминке и сличног. Јасна су и ограничења обима куповине – једна боца средства за дезинфекцију кошта 5 франака, док је за две потребно издвојити чак невероватних 125 франака.
– У маркетима је растојање од метар и обезбеђење надгледа количину хране која се узима. Не може да се купи ништа сем прехране и личне хигијене. Остали производи обложени су заштитном траком због забране – каже Данијела.

Јавни превоз је празан

Потпуно другачија слика у главном граду. Срби из већих градова у Швајцарској прилично су забринути због, како сматрају недовољно оштрих мера у овом критичном тренутку. Школе су затворене, али вртићи раде јер већина становништва одлази на посао и нормално излази на улицу.
– Никакве мере опреза нису увели, још увек није ванредно стање. Подржавам одлуке које су донете у Србији. Швајцарци нису схватили ситуацију довољно озбиљно. Од стреса због деце која раде свакодневно, активирала ми се аутоимуна болест, која је мировала годинама – наводи Верица Ђурић из Винтертура поред Цириха.

 

 

 

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима