Дистрикт
У фокусу

Spremni za „Crni petak“?!

Reč je o prvom petku posle Dana zahvalnosti, koji je 2017. godine 24. novembra. Smatra se da tada počinje sezona velikih kupovina poklona pred Božić i Novu godinu i upravo tada prodavci daju najveće popuste. Ova praksa je počela u Americi, ali je poslednjih godina postala popularna i u drugim zemljama, pa i kod nas u Srbiji. Tržni centar Capitol Park u Šapcu najavio je svoje učešće u ovom najpoznatijem kupoholičarskom prazniku. U nekim objektima i za određene artikle sniženja će ići i do 70%.

Praznik kupovine

Ovaj događaj ume da izazove histeriju među kupcima. Zato je, pored novca, poželjno pripremiti i strpljenje, kao i udobnu obuću za sledeću nedelju. Najveće popuste kupoholičari s pravom očekuju pri kupovini mobilnih telefona, laptopova, televizora, bele tehnike. Odeća i obuća, kozmetika pa i nameštaj obično budu na popustu do 50%, a prošlogodišnje kolekcije i do 70%.
Zanimljiv je i “Cyber Monday” koji će biti spontano „organizovan“ 27. novembra, a koji najviše znači ljubiteljima online kupovine. Ipak, ni “Black Friday” ni “Cyber Monday” ne mogu da se porede sa kineskim online shopping praznikom – “Singles Day”. Prošlog novembra, Aliexpress je za samo 24 sata prodao robu u vrednosti od skoro 18 milijardi američkih dolara, sa sve neviđenim popustima. Istorijski gledano, Black Friday je naziv za nekoliko loših događaja (1869, 1873, 1978, 1993), ali ovaj se odnosi na petak posle Dana nezavisnosti u SAD-u i nastao je ranih pedesetih godina prošlog veka. U to vreme označavao predbožićne rasprodaje. Pedesetak godina kasnije, internet gigant Amazon proširio ga je van granica Amerike.
Savet kupcima je da obrate pažnju na robu koja je na popustu. Ako kupite nešto što ne valja, bez obzira što je bilo na popustu možete da reklamirate.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима