Distrikt
Društvo

SAVSKI MAJSTORI IZVUKLI SOMA KAPITALCA, A ONDA GA VRATILI U REKU (VIDEO)


Šapčani Aleksandar Danilović Krpica i Petar Rakić sinoć su upecali soma teškog preko 50 kilograma i dugog blizu dva metra. Kapitalca kakav se retko viđa na Savi, a još ređe upeca uz pomoć štapa, dvojica sportskih i strastvenih ribolovaca namamili su na dve gliste i durdubak. Kako i dolikuje časnim poštovaocima reke i ribe, svoj ulov odmah su vratili u Savu.

Aca i Pera sa svojim ulovim (Foto. M. Avramović)

Tek kada je na jutarnjem suncu zasijala smeđe-siva boje različitih nijansi nemani duge 180 centimetara, pecaroši su bili svesni ribolovačkog podviga. Borba duga oko 40 minuta na iskraju ivandanske večeri, Aca i Saša opisuju kao doživljaj za nezaborav ali i primer kao se poštuje i riba i reka.
-Već je počelo da pada veče. Kad se zakačio, odmah smo znali šta je, ali nismo verovali da je baš toliki. Kada je počeo da nas vuče po Savi, bilo je neopisivo. To je trajalo oko 40 minuta. Mi smo pokušavali da ga izvučemo na površinu i da ga umorimo, kako bismo ga lakše savladali. On nas je vukao po reci, ali mi smo imeli strpljenja i uspeli da ga savladamo – priča Aleksandar.

Neman teška preko 50 kilograma i duga skoro dva metra (Foto. M. Avramović)

Sa njim na čamcu te večeri bio je i Petar Rakić, poznati šabački pecaroš i poštovalac reke Save.
-Ja sam pecao sam po celom svetu, hvatao sam i veće somove i naravno uvek vraćao nazad, ali upecati na našoj reci ovoliku ribu, to je baš pravi doživljaj – priča Petar Rakić.

Som je odmah vraćen u reku (Foto: M. Avramović)

Već je pao mrak kada su ga izvukli na čamac, a još veće iznenađenje usledilo je jutros kada su ga izmerili.
-Trojica su merila, a vaga je pokazala 48 kilograma u trenutku kada nismo uspeli sasvim da ga podignemo od zemlje, što znači da težak preko 50 kilograma. Osećaj je neverovatan, ali zaista neopisiv – priča Aca uzbuđen zbog ulova.

Događaj za pamćenje i čestitanje na sportskom odnosu prema ribi i reci (M. Avramović)

Aleksandar kaže da mu je ovo najveći, ali i najdraži ulov. Pre toga nije ni verovao da ovako nešto postoji.
-Ovde je veliki nemar na reci. Ljudi ubijaju ribu strujom i bio sam ubeđen da su sve potamanili. Nudili su nam da prodamo, ali mi smo rešili da ga vratimo u reku gde smo ga i upecali. Mi uživamo u ribolovu, nije nam cilj da izlovljavamo naš riblji fond, već da ga čuvamo i štitimo – priča ovaj časni ribolovac.

Svideo vam se tekst?