Distrikt
Društvo Zanimljivosti

SAVSKI LEPOTANI JEDU IZ RUKE LJUBITELJIMA REKE

Otkad su se labudovi pojavili na Savi kod Šapca, postali su omiljeni šetačima, a vikendaši su ih toliko pripitomili da im jedu iz ruke. Nekoliko porodica godinama se gnezde ovde i izvode mladunce koji su prava atrakcija u proleće.

Poziraju pred kamerama (Foto: J. Gubelić)

Neretko prilaze do splavova, u potrazi za drugom vrstom hrane, a poslednjih godina toliko su pitomi da poziraju i sa svojim mladuncima.
-Ja ih dozivam i oni dođu po hranu. Ove ima dosta pecaroša, pa ima i hrane za njih. Prava su atrakcija – priča Branko, koji vreme provodi na Savi.

Na Savi se gnezdi nekoliko porodica (Foto: J. Gubelić)

Stručnjaci kažu da se do pre petnaestak godina kod nas na Savi nisu mogli videti, te da je reč o promeni klime. Ekolozi su izbrojali kod Sremske Mitrovice pedesetak labudova u više porodica, dok se na Savi kod Šapca ne zna broj.
-Viđao sam nekoliko porodica, ovde oko mosta, a ima i nekoliko prema Orašcu. Prošle godine dve porodice izvele su ovde kod mosta po četiri mladunca – priča šabački alas.

Vikendašima jedu iz ruke (Foto: J. Gubelić)

Ekolozi su na Savi kod Sremske Mitrovice otkrili labuda koji je prstenovan u Budimpešti, što ide u prilog činjenici da otopljavanje sa severa potiskuju labudove u Češkoj, Poljskoj i Mađarskoj da traže nova staništa i da se naseljavaju kod nas.

Svideo vam se tekst?