Distrikt
Društvo

ŠABAČKA MILUNKA SAVIĆ – U MUŠKOM ODELU KAO DOBROVOLJKA RATOVALA PROTIV TURAKA

Za Stanu Kovačević, danas se može reći da je potpuno zaboravljena junakinja Srpsko-turskog rata 1876-1878. Zbog svoje neustrašivosti i hrabrosti nagrađena je od strane generala Černjajeva.
Ova ratnica bila je dobrovoljac u Srpsko-turskom ratu, 1876. godine.

Zaboravljena srpska heroina

Skromi sačuvani podaci svedoče da se Stana rodila 1850. godine u Crnjelovu pored Bijeljine, a udala se za Stevana Kovačevića s kim je nastavila da živi u Šapcu, sve do 1876. godine. Kada je izbio srpsko-turski rat, 1876. godine, Stevan se pridružio odredu drinskih dobrovoljaca i vojevao protiv Turaka u Podrinju, oko Drine.

Zajedno sa njim krenula je i Stana.

Kako nije bilo uobičajeno a ni prihvatljivo za srpsko rukovodstvo da žena nosi uniformu i pušku, ova heroina se prerušila u muškarca.

Da bi se borila protiv osmanskih vojnika vezala je kosu ispod šajkače i jurišala na frontu kao muškarac.

Tri meseca je podnosila sve ratne napore i niko nije posumnjao u njen identitet, ali kada je muž Stevan teže je ranjen u boju kod Batkovića i morao je da bude prebačen u šabačku bolnicu, otkrilo se da je među borcima ipak žena.

Hrabra Stana dobila je srebrnu medalju za hrabrost zbog iskazanog junaštva pod imenom Stanko, te je postala omiljena među „braćom dobrovoljcima“,bila je ravnopravni član udruženja dobrovoljaca i učestvovala je u paradama i proslavama.

Izvori:
Živojin Milošević, „Nestvarno, a stvarno“
Foto: Vikipedija/Autor: Gravira Bajarski – livre,(knjiga): Vojna enciklopedija 9, Beograd 1967, page 193, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4261304
Fair use, https://sr.wikipedia.org/w/index.php?curid=3871352

Svideo vam se tekst?