Дистрикт
Друштво

ШАБАЧКА МИЛУНКА САВИЋ – У МУШКОМ ОДЕЛУ КАО ДОБРОВОЉКА РАТОВАЛА ПРОТИВ ТУРАКА

За Стану Ковачевић, данас се може рећи да је потпуно заборављена јунакиња Српско-турског рата 1876-1878. Због своје неустрашивости и храбрости награђена је од стране генерала Черњајева.
Ова ратница била је добровољац у Српско-турском рату, 1876. године.

Заборављена српска хероина

Скроми сачувани подаци сведоче да се Стана родила 1850. године у Црњелову поред Бијељине, а удала се за Стевана Ковачевића с ким је наставила да живи у Шапцу, све до 1876. године. Када је избио српско-турски рат, 1876. године, Стеван се придружио одреду дринских добровољаца и војевао против Турака у Подрињу, око Дрине.

Заједно са њим кренула је и Стана.

Како није било уобичајено а ни прихватљиво за српско руководство да жена носи униформу и пушку, ова хероина се прерушила у мушкарца.

Да би се борила против османских војника везала је косу испод шајкаче и јуришала на фронту као мушкарац.

Три месеца је подносила све ратне напоре и нико није посумњао у њен идентитет, али када је муж Стеван теже је рањен у боју код Батковића и морао је да буде пребачен у шабачку болницу, открило се да је међу борцима ипак жена.

Храбра Стана добила је сребрну медаљу за храброст због исказаног јунаштва под именом Станко, те је постала омиљена међу „браћом добровољцима“,била је равноправни члан удружења добровољаца и учествовала је у парадама и прославама.

Извори:
Живојин Милошевић, „Нестварно, а стварно“
Фото: Википедија/Аутор: Gravira Bajarski – livre,(knjiga): Vojna enciklopedija 9, Beograd 1967, page 193, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4261304
Fair use, https://sr.wikipedia.org/w/index.php?curid=3871352

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима