Distrikt
Društvo

RODITELJIMA PREDAH, A MALIŠANIMA SA AUTIZMOM KUĆA ZA IGRU I UČENJE

U Kasarskim livadama gradi se prihvatilište za decu sa autizmom. Ideja je da se napravi kuća za stanovanje gde će mališani istovremeno moći da borave, ali i da razvijaju kreativne sposobnosti kroz rad u bašti, u obradi i uzgajanju povrća za ishranu, sadnji cveća, ali i negovanju domaćih životinja, i to sve zahvaljujući humanim ljudima.
Ova kuća bi trebalo da bude prijatan kutak za mališane kojima je potrebna posebna briga. U 140 kvadrata biće četiri apartmana, organizovan 24-satni nadžor stručnog osoblja, nega i ishrana. Za ove potrebe Eparhija šabačka ustupila je plac, a Fondacija “Humano srce Šapca” finasira radove.

Krupni radovi se privode kraju (Foto: J. Gubelić)

Privremeni smeštaj će biti predah za decu i roditelje, jer će takvu ulogu u životu mališana, koji iziskuju dodatnu pažnju, kao i njihovih staratelji ovo mesto zaista i imati.
“Roditelji autistične dece imaju ogromnu patnju i taj problem se tiče svih nas. A mislim da smo najpozvaniji svi mi kojima je Bog dao više, da rešavamo njihove probleme. Bog je dao čoveku život da ostavi za sobom neki trag i kad nas ne bude bilo. Tako da sam došla na ideju da pomognem roditeljima, da napravim objekat gde će boraviti deca. U momentu kad roditelji imaju neke svoje aktivnosti da završe, da malo budu svoji i malo predahnu, da deca mogu biti na bezbednom mestu, to je svrha celog ovog projekta” kaže Ruža Popović, predsednica Fondacije “Humano srce Šapca”.

Radove izgradnje finansira Fondacija “Humano srce Šapca” (Foto: J. Gubelić)

Eparhija šabačka na čelu sa vladikom Lavrentijem ustupila je pola hektara zemlje, gde će, osim kuće, korisnicima biti omogućeno da imaju svoju baštu za gajenje povrća, sadnju cveća i negovanje životinja, čime bi bila zaokružena radno-okupaciona terapija.
Prihvatilište će dobiti naziv po ugledu na dečije hranilište u Makedoniji, čiji je osnivač bio vladika Nikolaj Velimirović, kao primer toplog doma za one, kojima je ljubav i podrška humanih najpotrebnija.
“I to nosi ime “Bogdaj”, po jednom sirotištu vladike Nikolaja na Ohridu, koji je rekao jedanput da mu je važnije to sirotište i briga o deci, nego sve crkve i manastiri Žičke i Ohridske episkopije. Eto, toliko o tome da se zna o čemu se ovde radi i mi se izuzetno ponosimo tim i beskrajno zahvaljujemo gospođi Ruži, koja se uključila u sve ovo i koja svakodnevno bdi tamo. Obezbedila je materijal, majstore da se to podigne. Svi se radujemo. Crkva shvata koliko je to važno a ovo je odlična prilika da to i pokaže”, priča protođakon dr Ljubomir Ranković.

U okviru objekta nalaziće se površina za igranje sa životinjama i uzgajanje biljaka (Foto: J. Gubelić)

A posebno se raduju roditelji jer, prema podacima, u Šapcu je regostrovano 25 dece sa autizmom. Pored toga što će moći da naprave predah od konstatnog nadžora nad decom, roditelji će svoje mališane na ovaj način uvesti u sistem osamostavljivanja i integracije u zajednicu.

Svideo vam se tekst?