Дистрикт
Занимљивости

Римски мост – бисер који чувају оштре стене Подгорине и Азбуковице

Стари камени мост, познат као Римски мост и Латинска ћуприја, преко реке Љубовиђе, налази се у њеном кањону у близини села Доња Оровица, код Љубовије. Смештен је на траси старог путног правца који је повезивао Љубовију и Пецку, а на основу његових карактеристика, сматра се да је најпре могао настати током 16. века.

Истиче се лепотом и грациозношћу ( Фото: Ј. Губелић)

У нетакнутој природи, на путу којим су некада каравани стизали до Ваљева, својом лепотом и грационзношћу издваја се Латинска ћуприја. А када се погледа испод моста, дах застаје од Љубовиђе која се овде прелива у свој својој лепоти.
“Смештен је на траси старог путног правца који је повезивао Љубовију и Пецку, а на основу његових карактеристика, сматра се да је најпре могао настати током 16. века. Назив Римски мост потиче од тога јер је мост био ту и за време Рисмког царства, а река Љубовиђа одувак је спајала територију општине Осечина и Љубовија”, каже Светозар Гачић, директор Туристичке организације “Подгорина”.

Повезивао је државе , народе и општине ( Фото: Ј. Губелић)

Умела је пастрмка да одабере где ће да се мрести, али и становници овог краја у 16. веку како ће да пређу на другу страну. Друга страна била је некада веза са провинцијама Римског царства, касније са Босном, а данас је веза општина Осечина и Љубовија. Мост је грађен у облику лука од камена, а уместо малтера употребљено је растопљено олово из рудника који су се налазили у близини.

Бисер који чувају оштре стене Подгорине и Азбуковице (Фото. Ј. Губелић)

“Мост се састоји од великог лука, пречника 11,65 метра, док се поред њега, преко канала за напајање оближње воденице, налази мањи лук, пречника 1,4 метра. Направљен је од тзв. трпанца, са зидовима од кречњака и сводом од тесаних комада сиге. Ширина његовог коловоза, направљеног од калдрме, износи 3,4 метра, док је његова ограда била у целини уништена, тако да није било елемената за њену реконструкцију”, објашњава Милан Петровић из Одељења Народног музеја „Ваљево“ у Осечини.

Налази се у нетакнутој природи (Фото: Ј. Губелић)

Од 1983. године Римски мост налази се под заштитом Републике Србије, као споменик културе од великог значаја. Након тога рађене су реконструкције, а последња 2016. године да би данас свраћао сваког ко прође овуда да бар на трен застане и ужива у крајолику.
Из серијала “Наслеђе Подгорине”. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима