Distrikt
Zanimljivosti

Rimski most – biser koji čuvaju oštre stene Podgorine i Azbukovice

Stari kameni most, poznat kao Rimski most i Latinska ćuprija, preko reke Ljuboviđe, nalazi se u njenom kanjonu u blizini sela Donja Orovica, kod Ljubovije. Smešten je na trasi starog putnog pravca koji je povezivao Ljuboviju i Pecku, a na osnovu njegovih karakteristika, smatra se da je najpre mogao nastati tokom 16. veka.

Ističe se lepotom i gracioznošću ( Foto: J. Gubelić)

U netaknutoj prirodi, na putu kojim su nekada karavani stizali do Valjeva, svojom lepotom i gracionznošću izdvaja se Latinska ćuprija. A kada se pogleda ispod mosta, dah zastaje od Ljuboviđe koja se ovde preliva u svoj svojoj lepoti.
“Smešten je na trasi starog putnog pravca koji je povezivao Ljuboviju i Pecku, a na osnovu njegovih karakteristika, smatra se da je najpre mogao nastati tokom 16. veka. Naziv Rimski most potiče od toga jer je most bio tu i za vreme Rismkog carstva, a reka Ljuboviđa oduvak je spajala teritoriju opštine Osečina i Ljubovija”, kaže Svetozar Gačić, direktor Turističke organizacije “Podgorina”.

Povezivao je države , narode i opštine ( Foto: J. Gubelić)

Umela je pastrmka da odabere gde će da se mresti, ali i stanovnici ovog kraja u 16. veku kako će da pređu na drugu stranu. Druga strana bila je nekada veza sa provincijama Rimskog carstva, kasnije sa Bosnom, a danas je veza opština Osečina i Ljubovija. Most je građen u obliku luka od kamena, a umesto maltera upotrebljeno je rastopljeno olovo iz rudnika koji su se nalazili u blizini.

Biser koji čuvaju oštre stene Podgorine i Azbukovice (Foto. J. Gubelić)

“Most se sastoji od velikog luka, prečnika 11,65 metra, dok se pored njega, preko kanala za napajanje obližnje vodenice, nalazi manji luk, prečnika 1,4 metra. Napravljen je od tzv. trpanca, sa zidovima od krečnjaka i svodom od tesanih komada sige. Širina njegovog kolovoza, napravljenog od kaldrme, iznosi 3,4 metra, dok je njegova ograda bila u celini uništena, tako da nije bilo elemenata za njenu rekonstrukciju”, objašnjava Milan Petrović iz Odeljenja Narodnog muzeja „Valjevo“ u Osečini.

Nalazi se u netaknutoj prirodi (Foto: J. Gubelić)

Od 1983. godine Rimski most nalazi se pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja. Nakon toga rađene su rekonstrukcije, a poslednja 2016. godine da bi danas svraćao svakog ko prođe ovuda da bar na tren zastane i uživa u krajoliku.
Iz serijala “Nasleđe Podgorine”. Projekat je sufinansiran iz budžeta Opštine Osečina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Svideo vam se tekst?