Дистрикт
Занимљивости

ИСТОРИЈСКИ ПОГЛЕД НА ЗГРАДЕ КОЈЕ БРОЈЕ ПОЛА ВЕКА ОД НАСТАНКА

Драгоцена фотографија снимљена 1974. године приказује улаз у насеље Бенска бара из улице Цара Душана. Времешни Шапчани сетиће се старих кућица, познатих по чувеном Лулусу, старој дрвари и стоваришту угља, преко пута једног од првих солитера у граду, у улици која је до 2000-те носила име Душана Остојића, данас Др Андре Јовановић.
Као и свака прича о настанку стамбених насеља у Шапцу, и ова је у вези са најзначајнијим грађевинским предузећем Изградња, које је тих година ужурбано подизало зграде у овом делу града. Прва зграда усељена је почетком маја 1971. године, а неколико година касније и солитер, који је превасходно био намењен радницима запосленим у Зорки.

У Улици Андре Јовановић налазе се зграде које пуне пету деценију (Извор: Међуопштински историјски архив)

На простору између зграда и шипражју чувене пољанице на месту данашњих Југентових зграда и барака, деца Бенске баре играла су се „лопова и жандара“, „жмурке“, „каубоја и Индијанаца“.
Почетком двехиљадитих година дотрајали монтажни објекти преко пута солитера замењени су новим стамбеним вишеспратницама, па у данашњој Улици Андре Јовановић, на месту кућица са слике, у подножју зграда налазе се месара „Славија“, фризерски салон, апотека, пиљарница, антикварница. Паркинг, који се протезао од ове улице до простора трга, замењен је проходном уличицом.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима