Дистрикт
Друштво

Rekonstrukcija crkvene porte – od sjaja do raja

Početak rekonstrukcije porte šabačke crkve Svetih apostola Petra i Pavla otvorio je polemiku među kulturnim radnicima i građanima, koja je, kako objašnjava dr Ljubomir Ranković, jedan od inicijatora uređenja dvorišta i uvođenja novih sadržaja, stigla i do Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Diskusija koja se vodi na društvenim mrežama posledica je nerazumevanja šta je ideja inicijatora, ističe Ranković.

Radovi u crkvenom dvorištu

„Ja sam do te mere zapanjen, da ne mogu da objasnim svoje osećanje. Zamislite kada bi se uređivala biblioteka, muzej ili neka druga kulturna ustanova, a ja kao sveštenik, pod izgovorom da sam učio neke škole, umešam i se postavim pitanje kako im stoje vitrine , zbog čega je ta izložba postavljena i slično. To su specifične stvari, a najspecifičnija od njih je crkva. Posle toliko duhovne pustoši, ljudi ne poznaju identitet crkve. Crkva je po svojoj prirodi revolucionarna i eksplozivna. To je u njenom biću. Jevanđelje je to!“, kaže Ljubomir Ranković.
Ranković napominje da uloga crkve i transformacija koju doživljava vremenom nije shvaćena, te da su za to ponajviše zaslužni kvaziintelektualci.
„Oni smatraju da crkva treba da bude u zapećku, da bude Pepeljuga, groblje i porta. Čak ako je moguće da joj se udari neke veća ograda. Naša ideja je upravo suprotna, da sklonimo ogradu sa ove crkve i da ona rašnjira svoja nedra prema gradu“, kaže Ranković.

Uvode se novi sadržaji

Planom je predviđeno desetak novih sadržaja – dečja igraonica i kutak za roditelje, fontana, multimedijalna učionica, biblioteka sa čitaonicom. Zapadno od crkve planirano je da bude veliki amfiteatar – najveći prostor u gradu namenjen kulturi u koji će moći da stane 500 ljudi, sa završnim paviljonom kulture izložbenog karaktera. U prednjem delu, prema kući Jovana Pavlovića, biće vrt srpske poezije Jela Spiridonović Savić, po velikoj šabačkoj i srpskoj pesnikinji.

Plan budućeg izgleda porte

„Mi otvramo lice crkve da se vidi prema gradu. Uključeni su stručnjaci koji vode računa o svim detaljima. Crkva je objekat obrnute perspektive. Njena srž i srčika je njen bogoslužbeni prostor unutra. Spolja je šminka i fasada. Unutra se nalazi najlepši ikonostas Srbije. Sve se radi u simfoniji. Ponavljam, ovde se radi porta novih dana koju svet čeka. Crkva je odveć bljutava postala. Ona kaska za svetom“
Parterno uređenje košta 150 hiljada evra. Uključili su se donatori, uz podršku Vladike i crkvenih prihoda. Očekuju i podršku grada.

 

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима