Дистрикт
Друштво

Prvi put u istoriji Eparhija šabačka dobila sveca

Članovi Sabora SPC, kao i saborske komisije, doneli su odluku za kanonizaciju arhimandrita Stefana, koji je rođen u Tekerišu kod Loznice, a službovao je u Tronoši tokom 18. veka. Osim toga bio je i prvi učitelj Vuka Stefanovića Karadžića.

Arhimandrit Stefan (Foto: http://scradar.com)

Predlog da Vukov učitelj bude proglašen za sveca, dala je još početkom godine eparhija šabačka. Kako je tad rekao vladika šabački Lavrentije ova inicijativa je pokrenuta u godini obeležavanja jubileja – 700 godina Manastira Tronoša kod Loznice.
“Arhimandrit Stefan je rođen 1758. ili 1759. godine u čuvenoj staroj srpskoj zadruzi Jovanovića u selu Tekerišu kod Cera. Već sa deset godina došao je kao iskušenik u manastir Tronoša, a sredinom devedesetih godina prvi je učio tada desetogodišnjeg Vuka Karadžića da čita i piše. Nijedan Srbin niti Srpkinja nisu poturčeni na desnoj obali Drine, iako su Turci vršili ogroman pritisak.  Kada je opsedan Šabac on je ujedinio Srbe iz Jadra, Rađevine i Azbukovice sela i spreči Turke da dođu u grad, kada su Austrijanci opsedali Šabac, i tako ga spasao“, kaže dr Ljubomir Ranković, urednik časopisa “Glas crkve” iz Šapca.

Zamonašio se u manastiru Tronoša (Foto: www.loznica.rs)

Kada su 1799. godine nastupili velika glad i kuga u Srbiji, arhimandrit Stefan Jadranin je otišao kod kapetan-Paše u Zvornik da ga moli da dobije malo starog kukuruza da prehrani narod, i pritom je obećao da će vratiti uslugu kada bude stiglo žito u Jadar.
“On je Turcima rekao da će, ukoliko mu ne daju kukuruz, hranu će tražiti od Nemaca. Turci su pomislili da sarađuje sa Nemcima, pa mu je Grk Janko sipao otrov u kafu od čega je i umro – priča Ranković.  Tada je imao 40 godina.
Stefan je odlikovan najvišim monaškim činom u manastiru Tronoša – postao je arhimandrit, a zahvaljujući njemu nijedan Srbin sa desne obale Drine nije poturčen. Njegov dan slaviće se 17. septembra.

 

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима