Distrikt
Zanimljivosti

PRIZEMNE OBJEKTE ZAMENILE SU ZGRADE, ČEZE AUTOMOBILI, SAMO JE DUH ŠAPČANA OSTAO ISTI

Opis “porušena kapija” od pre pola veka, stoji ispod fotografije, koja prikazuje jednu od centralnih gradskih lokacija. Ovaj deo grada danas izgleda potpuno drugačije, a ugao na kom se pomenuta kapija, odnosno prostor sa lokalima nalazio, teško bi iko od novijih generacija doveo u vezu sa mestom gde se uveče, pred izlazak okupljaju mladi, i po neki ljubitelj žestine.
Tu je bila poznata kafana, Žirovni venac, u neposrednom susedstvu Više kraljevske ženske škole, iste one u kojoj je Isiodora Sekulić dobila srpsko državljanstvo. Srušena za vreme Prvog svetskog rata (kada je sa savskih ratnih brodova sravljen Šabac), Evropa se obnavlja na mestu nekadašnjeg Žirovnog venca, ali kao jednospratni salon na glagol.

Ovi objekti srušeni su sedamdesetih godina (Foto: Međuopštinski istorijski arhiv)

Prostor između gradske Tržnice i uličice Milorada Šapčanina, kod kružnog toka u centru, nekada je činila jednospratna građevina pravougaone osnove. Početkom sedamdesetih, u vreme ekspanzije „Izgradnjinih“ višespratnica, ovaj objekat je srušen, a na njegovo mesto dolazi red nižih zgrada u čijem prizemlju se nalaze lokali. Jedina asocijacija je trgovački duh koji se zadržao u ovom delu grada, pa se ovde i danas Šapčani zaustavljaju zbog kupovina.

Pogled na taj deo grada danas

Deo ispred objekta, koji je očigledno bio prohodan za saobraćaj – gde su prolazili gradski autobusi i konjske zaprege, danas prekriva uređeni trotoar sa klupama za odmor, cvetnim površinama i zelenilom.

Svideo vam se tekst?