Дистрикт
Занимљивости

ПРИЗЕМНЕ ОБЈЕКТЕ ЗАМЕНИЛЕ СУ ЗГРАДЕ, ЧЕЗЕ АУТОМОБИЛИ, САМО ЈЕ ДУХ ШАПЧАНА ОСТАО ИСТИ

Опис “порушена капија” од пре пола века, стоји испод фотографије, која приказује једну од централних градских локација. Овај део града данас изгледа потпуно другачије, а угао на ком се поменута капија, односно простор са локалима налазио, тешко би ико од новијих генерација довео у везу са местом где се увече, пред излазак окупљају млади, и по неки љубитељ жестине.
Ту је била позната кафана, Жировни венац, у непосредном суседству Више краљевске женске школе, исте оне у којој је Исиодора Секулић добила српско држављанство. Срушена за време Првог светског рата (када је са савских ратних бродова срављен Шабац), Европа се обнавља на месту некадашњег Жировног венца, али као једноспратни салон на глагол.

Ови објекти срушени су седамдесетих година (Фото: Међуопштински историјски архив)

Простор између градске Тржнице и уличице Милорада Шапчанина, код кружног тока у центру, некада је чинила једноспратна грађевина правоугаоне основе. Почетком седамдесетих, у време експанзије „Изградњиних“ вишеспратница, овај објекат је срушен, а на његово место долази ред нижих зграда у чијем приземљу се налазе локали. Једина асоцијација је трговачки дух који се задржао у овом делу града, па се овде и данас Шапчани заустављају због куповина.

Поглед на тај део града данас

Део испред објекта, који је очигледно био проходан за саобраћај – где су пролазили градски аутобуси и коњске запреге, данас прекрива уређени тротоар са клупама за одмор, цветним површинама и зеленилом.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима