Distrikt
Društvo

POSLE POLA VEKA TAKMIČENJE U PREPONSKOM JAHANJU U ŠAPCU (VIDEO)

Povodom obeležavanja 120 godina postojanja i rada, Srednja poljoprivedna škola iz Šapca organizovala je takmičenje u preskakanju prepona. Ovaj događaj okupio je brojne ljubitelje konjičkog sporta iz cele Srbije, ali i posetioce koji su uživali u turniru preponskog jahanja kakav u Šapcu nije viđen pola veka.

Preponsko jahanje – olimpijska disciplina (Foto: Distrikt)

Sara Štulić briljirala je pred žirijem i publikom. Vešto, iskusno i bez treme na svom konju preskakala je prepone.

– Treniram 7 godina. To je povezanost s konjima, ljubav, volim da sam posvećena i volim životinje – kaže Sara Štulić, KK „Dragon Horse“ Avala.

Sara briljirala pred publikom (Foto: Distrikt)

Za to vreme majka Elena je navijala kao i svaki put kada se Sara takmiči.

– Cela porodica je uz nju kada se takmiči. Svi smo uključeni na svoj način, svi je pratimo. Tremu imam kada skače i uglavnom se ne osećam baš dobro, ali kad prođe onda se relaksiram – kaže Elena Štulić, Sarina mama.

Ognjen Janković predstavljao svoj grad Foto: Distrikt)

Ognjen je stari znalac publike i takmičara, jer godinama niže uspehe za svoj klub iz Šapca.

– Imam 20 godina, jašem od prvog razreda. Skačem najviše 1.10 – 1.20 metara. Važna je samo ljubav, sve ostalo samo dolazi, rezultati i sve drugo – kaže Ognjen Janković iz Konjičkog kluba „Taur“.

Ljubav prema konjima presudna (Foto: Distrikt)

Posle pola veka turnir u preskapanju prepona stigao je u Šabac i to zahvaljujući Srednjoj poljoprivednoj školi iz Šapca u okviru koje postoji Konjički klub „Taur“, poznat širom naše zemlje.

– Škola jahanja u Poljoprivrednoj školi zaživela je 2012. godine, i to najpre kroz smer Uzgajivača sportskih konja, zatim se razvijala, kasnije se pojavila potreba da se pojavimo na takmičenjima, i onda smo osnovali Konjički klub „Taur“. A evo sada smo organizatori. Ideja je bila da na neki način obeležimo početak meseca u kom naša škola slavi 120 godina postojanja. Tako da je ovo prva od manifestacija koja će se održavati tokom meseca juna – ističe Predrag Savić, direktor Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika u Šapcu.

Od uzgajivanja konja do takmičenja u preskakanju prepona (Foto: Distrikt)

Na takmičenju je učestvovalo oko 60 takmičara iz skoro svih srpskih profesionalnih klubova. Cilj je promocija ovog sporta kroz zvanična takmičenja širom Srbije.

– Koliko sam čula, utisci su jako pozitivni. Jedan od ciljeva Saveza je da zađemo u mesta gde se takmičenja nisu održavala, skoro 5 decenija ovde nismo imali zvanično takmičenje, i ono što je najvažnije je da radimo na popularizaciji sporta – rekla je Irena Nicović, predsednica Saveza za konjički sport Srbije.

Posetioci imali da vide po prvi put u svom gradu ovo takmičenje (Foto: Distrikt)

Baš ovo pratila je i brojna publika koja je u Šabac stigla iz drugih gradova.

– Sport nije uobičajen, ali je predivno, vrlo je zahtevno biti na konju. Ovo sve izgleda lagano i lepo, a potrebne su godine treninga da se postigne da to tako izgleda. Motivišuće je time se baviti, a i u životu da se tako preskaču prepreke, kako konji preskaču – priča Irena Mitrović, gošća turnira.

Ovi su to radili majstorski, vešto i uigrano, što mogu da potvrdi i ostvarene medalje koje su poneli iz Šapca.

Svideo vam se tekst?