Дистрикт
Друштво

ПОЛА ВЕКА ПРИЈАТЕЉСТВА И ЉУБАВИ ПРЕМА МЕДИЦИНСКОЈ СТРУЦИ

Генерација 1973-77.  Медицинске прославила је 45 година од средњошколске матуре, пола века пријатељства и љубави према својој струци. Усавршавања у градовима широм Југославије, каријере на различитим странама земље и у иностранству, само су појачали жељу за дружењем и неговањем навика које су овде стекли.

Генерација 1973-77. (Фото: приватна архива)

Деценије се нижу, а Зелена школа, из које су почетком осамдесетих кренули путем професије, на сваких пет година дочека их у још пунијем сјају. И то их радује. Они можда нису имали услове у којима данашња деца уче, али свакако су понели прегршт знања и незаборавних успомена.

– Дивно је када видим расположене и веселе колегинице које познајем, сад ће 50 година. Ми смо генерација која је изнедрила много сестара и лекара – докторке Даница Васић, Гоца Радаковић, Милојка Ковачевић, Славица Перишић Нешковић, Вајка Матић Митровић, Бранка Костић Вићентић и друге. Сви смо радили на одељењима у Шапцу, Београду, Лозници, у другим државама – прича дугогодишња педијатријска сестра шабачке Болнице Весна Кулезић Михаиловић.

Са разредном Милкицом Јокић (Фото: приватна архива)

Изабрали су занимање у ком су се од првог дана и у школи, и у болници знали ред и дисциплина. И баш као што су упамтили златна правила медицинске струке и дружење је било за памћење.

– Много се учило, и у кабинету, и на пракси у болници. Са нама су радили инструктори и медицинске сестре, које су несебично делиле знање и искуство. Затим доктори Минић, Бојичић, Шешић, Тановић, били су красни. А с друге стране, на одмору се певало, дружило. Моје одељење је имало доста певача и играча из Абрашевића – сећа се ова Шапчанка.

Као и данас, ученици Медицинске школе увек су били препознатљиви по стручности и знању. Кад од почетка све тече како треба, лако је трудити се и бити бољи. То је случај и са овом генерацијом медицинских сестара, лабораторијских и зубних техничара.

– У Словенији на екскурзији цела генерација добила је понуду да се по матурирању запослимо у Клиничком центру у Љубљани. Толико је наша школа била на добром гласу. Сви смо се после Медицинске изузетно показали, и били цењени и код нас и у иностранству – каже.

Задовољство им је и што још увек имају прилику да угосте своје драге професоре. У деветој деценији, прослави медицинара присуствовала је и наставница здравствене неге Милкица Јокић.  

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима