Дистрикт
Друштво Занимљивости

КОМУНАЛНИ ПОЛИЦАЈЦИ ПОМОГЛИ ПОРОДИЉИ И БЕБИ КОЈА НИЈЕ МОГЛА ДА ЧЕКА

Јутрос је, у редовној градској патроли, комуналне полицајце Синишу Колунџију и Синишу Пејић затекао несвакидашњи призор – не стигавши у породилиште, у кругу шабачког Дома здравља у аутомобилу се породила жена. Захваљујући брзој реакцији полицајаца, мајка и новорођенче одмах су збринути.

Помогли мајци и беби

У обиласку терена комунални полицајци приметили су велики број окупљених људи око возила у близини Треће здравствене станице Дома здравља. Нису ни слутили да ће наићи на мајку, која је само неколико тренутака раније, у том аутомобилу на свет донела бебу.

– Колега Пејић и ја стали смо иза једног возила, видели смо да се нешто дешава испред. Једна медицинска сестра нам је дала знак да приђемо. Имали смо шта и да видимо – у колима се жена породила, држала је дете са непресеченим пупчаником – прича Синиша Колунџија.

Како је возач аутомобила отишао по помоћ, а порођај се догодио у међувремену, Колунџија је  био принуђен да седне за волан.

– Били су кључеви у ауту, сео сам у то возило, и размишљао сам само да упали и да стигнемо до одредишта.  Одвезли смо дете, мајку и медицинску сестру у ургентни пријем, лекари и сестре су одмах пришли. Једна сестра узела је маказе и пресекла пупчаник, то је први пут да присуствујем тако нечему. Та слика ће ми остати до краја живота у сећању. То је право чудо божије. Одмах сам позвао супругу, која ми је рекла – свака част, прешао си и у акушере – каже он.

На задатку

У ситуацији у којој би мало ко остао прибран, полицајци и медицинско особље одреаговали су најбрже могуће, потрудивши се да мајка и новорођенче добију адекватну негу.

– Ситуација је била напета. Никада нисмо присуствовали порођају. Битно је само да су беба и мајка добро – каже Синиша Пејић.

За своје заслуге добили су честитке, а само искуство највећа је награда.

– Чим сам сазнао о чему се ради, честитао сам им. То је прави пример да смо увек грађанима на услузи. О овоме су обавештени и градоначелник, и начелник Градске управе. А што се тиче Колунџије, он и сам треба да постане отац за двадесетак дана, тако да има још једно додатно искуство – истиче начелник Одељења комуналне полиције у Шапцу Борко Јекић.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима