Distrikt
Kultura U fokusu

OTVORENA IZLOŽBA „BOGOMOLJKA” POSVEĆENA MILOŠU SIMIĆU

U galeriji Škole primenjenih umetnosti u Šapcu  otvorena je izložba pod nazivom „Bogomoljka”. Nagradu za najbolji rad, koja se dodeljuje u znak sećanja na talentovanog i prerano preminulog učenika ove škole Miloša Simića, dobio je učenik Sava Marković.

Savina bogomoljka osvojila je prvu nagradu (Foto: privatna arhiva)

Izložba je realizovana zahvaljujući kreativnim radovima učenika prvog i drugog razreda, pristiglim na konkurs za dodelu nagrade, koja nosi ime nekadašnjeg učenika ove škole Miloša Simića. Dobitnik ovogodišnje nagrade je Sava Marković, učenik prvog razreda.

– Nagrada mi mnogo znači, velika mi je čast jer učestvujem prvi put na konkursu. Konstrukcija moje bogomoljke bila je od žice, a forma bela jestiva masa. Miloš Simić bio je fasciniran bogomoljkama, istraživao je o njima dosta i  to je bila inspiracija za ovu izložbu – kaže dobitnik nagrade.

Konstrukcija od žice (Foto: privatna arhiva)

Iako ga nisu poznavali, učenici su o Milošu, koji je za kratko vreme u klupama Umetničke škole, izuzetnim talentom ostavio neizbrisiv trag, čuli samo najbolje. 

– Miloša nisam lično poznavao, ali profesori su nam pričali koliko je bio dobar čovek, vredan i talentovan, što potvrđuju i njegovi radovi. Svake godine na izložbi bude bar jedan Milošev rad – objašnjava Sava Marković.

Miloševi roditelji (Foto: privatna arhiva)

I ove godine, negujući sećanje na Miloša, njegov talenat i kreativnost, novčanu nagradu, koja nosi njegovo ime dodelili su Miloševi roditelji, kao vid podrške i podsticaja mladima na njihovom umetničkom putu.

Miloš je bio oduševljen bogomoljkama (Foto: privatna arhiva)

Miloš Simić iz Šapca bio je đak generacije Škole primenjenih umetnosti, sa izuzetnim likovnim talentom. Neophodne hemoterapije i hirurške zahvate lakše je podnosio uz botaniku, akvaristiku, crtanje, organizaciju humanitarnih izložbi.  Iako je izgubio bitku od duge i teške bolesti, njegova će borba, ispunjena umetnošću i neverovatnim optimizmom, ostati inspiracija budućim generacijama.

Svideo vam se tekst?